По тази рецепта се правят 24 малки или 12 големи питки. Авторът на рецептата казва, че тя е толкова елементарна, че дори начинаещ хлебопекар може да се справи успешно.
Явно за 'асове' като мен е по-сложно
Продукти:
2 1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. активна суха мая (сложих около 12 грама прясна)
1 ч.л. сол
6 ч.ч. брашно (пресява се!!!)
2 с.л. олио
Приготвяне:
1. Хладката вода се сипва в голяма купа или кофичка. Отгоре се изсипва маята, разбърква се и се оставя да шупне (при мен не шупна, май трябваше да сложа само 1 ч.ч. вода)
2. Постепенно се добавят солта, брашното (чаша по чаша), олиото и се бърка, докато се получи средно меко тесто (след като се сгъсти достатъчно, се меси).
Ако е необхгодимо, се добавя още брашно.
3. Тестото се слага в голяма намаслена купа. Покрива се със суха и чиста кърпа (
да не мирише на сапун и омекотител!!!) и се оставя на топло да втасва, докато удвои обема си (около 1 1/2 часа).
4. Фурната се загрява до 190 градуса.
5. Тестото се разделя на 12 големи или 24 малки парчета, всяко се оформя на топче.
6. Топчетата се слагат върху набрашнена повърхност, овалват се в брашно и се покриват със суха кърпа. Оставят се да починат 15 мин.
7. Намасляват се няколко тави.
8. Тестените топчета се разточват на кори с диаметър 15/35.5 см и се слагат върху подготвените тави.
9. Малките хлебчета се пекат 10-12 мин, големите 12-15 или докато топчетата се надуят като възглавнички.
10. Горещите хлебчета се слагат ВЕДНАГА в найлонов плик (познайте, дали торбата не се разтопи

.
Поднасят се веднага или се охлаждат в торбата и се замразяват.
След като се извадят от фризера, се оставят за няколко мин на стайна температура и се претоплят в микровълновата.
От: Mideast and Mediterranean Cuisines, by Rose Dosti
Какво се получи при мен:
Тези питки, които пекох в тави, станаха твърди като керемиди (на вкус също наподобяваха строителен материал). Тавите също много трудно се измиха, да не говорим колко ми се събра за миене

.
Последните 16 хлебчета ги опекох в сух тефлонов тиган на средно голям огън (4 от 6). Слагах ги в тигана с по-меката страна надолу (горната леко засъхва). Питките се издуват като балони (жалко, че не можах да ги снимам) и като се издуят от всички страни, ги обръщах.
Слагах ги в голяма тенджара, за да се задушат и омекнат. Тези, които хапнахме за обяд не бяха никак лоши, останалите, които останаха за вечеря, станаха малко жилави.
Хапнахме ги с два вида дип и вегетариански кюфтета (поради липса на нахут ги направих с овесени ядки).
Не ми стана ясно, как арабките ги правят толкова кръгли и еднакви.