Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 09 Дек, 2019 10:26 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 23 Авг, 2005 3:16 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бриош - това е пухкава, нежна, деликатна, ароматна кифла (не мога да я нарека хляб, понеже сладни). Идеална за закуска, за чай, кафе...просто е вълшебна.
Традиционно се пече в тази формичка,-Image
но може да се използват формички за мъфини или тарталети,
крайният продукт изглежда така:Image.
Виждала съм обаче всякъкви вариации: правоъгълни кексчета с пълнежи - плодови, с колбаси, сирена...засега съм опитвала само традиционния вариант и съм повече от възхитена. Етои рецептата:

Необходими продукти: (10-ина кифлички)

3-3 1/4 ч.ч. брашно
6 г.сол
35 г. захар
2 яйца
12 г. прясна мая
70 г.прясно мляко
125г.масло (стайна температура)
евентуално 1 яйце + 1 с.л. мляко за глазиране

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в хладкото мляко, не е нужно да я чакате да шупне (аз първия път се застраховах и я чаках, но след това се убедих че няма нужда). Пресяваме брашното, добавяме захарта, солта, маята и едно яйце в кладенче в средата. С дървена лъжица или миксер бъркаме, докато се получи гладка смес и изчезнат всички бучици. Добавяме другото яйце и след като сместа се хомогенизира, добавяме маслото. В момента, в който го поеме, изсипваме сместа в намаслена купа да втаса за около 1 ч. Казах изсипваме, понеже тестото е доста меко, като за сладки... :oops: не знам как точно да го обясня. След като втаса, оформяме топчета с големината на яйце ( но не от гигантските.. :), тук ще ви е нужно малко брашно, около 1/4ч.ч. ) и ги подреждаме в намаслените формички. Натискаме с пръстче/дръжка на вилица...в средата и правим дупчица.
От останалото тесто късаме топченца малко по-големи от лешник, заостряме ги леко с пръстчета и бодваме в дупката. Покриваме и оставяме да втасат. По желание мажем с глазурата.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 мин или до златист загар.
По- вкусни са топли, но ако случайно ви останат за другия ден - разрязвате наполовина, пъхате в парти грила, мажете с масълце и сладко...и получавате перфектна закуска. :)

Приятен апетит!

П.С. За малко да забравя - моите бриоши не изглеждат съвсем като на картинката, а малко по слегнати. Дължи се, предполагам, на по-мекото тесто. Понеже са толкова въздушни, не ми се иска да увеличавам брашното, за да не пострада деликатният им вкус.
Вие постъпете както намерите за добре!


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 23 Авг, 2005 6:25 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Това е френският вариант на козунак!
Много е вкусно, права е Лудетина, опитайте!


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 10:40 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Идвам да се отчета:
Замесих тестото снощи. Сложих 3 1/2 чаши брашно, защото исках бриошите да станат тумбести. Тестото стана малко стегнато, обаче си казах, че като престои една нощ в хладилника, ще се отпусне. Да, ама не :evil:!
На сутринта беше много твърдо. Беше ме страх, че няма да втаса, защото и маята му беше малко (1/2 пакетче суха - не обичам да ми мирише на мая :oops:)...
Прибегнах до нетрадиционни методи: пях на тестото, после, докато се загряваше фурната му пуснах и малко класическа музика :leb:.

Какво да ви кажа: освен, че станаха много красиви (уви, не им се радвахме дълго), бяха и прекрасни на вкус. А колко нежно и крехко беше тестото...

Това е рецептата! И за следващата среща, на която ще се яде приготвена от нас храна, ще донеса от тях, за да им се насладите и вие.
:hug: Лудетинке, много, много благодаря! :kiss: :flow:


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 11:33 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Моля да се уточни каква класика си му пускала на тестото. По принцип, когато готвя, си пускам или Моцарт, или Бетовен, или Дилън.


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 11:44 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Моля да се уточни каква класика си му пускала на тестото...

А няма ли да попиташ, какво му пях? :mrgreen:

Моцарт, сонати за пиано. Когато бързам, предпочитам увертюрата към сватбата на Фигаро, но този път имах и съдове за миене, затова избрах нещо по-спокойно.


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 12:00 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като има съдове за миене, пускам нещо по-яко, щото водата шурти много силно и не чувам музиката, която идва от хола.

Живот и здраве ще ви поканя у дома и ще ви сготвя нещо, на което съм пускал Дилън. С него стават най-готините манджи!


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 2:24 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Пяла си му.. :) Мен ме интересува какво (стига да не са детски песнички..:head: ,ако чуя още веднъж "Мама ми купи днес"..ще се гръмна).
Радвам се ,че са ти харесали!А станаха ли тумбести?И какво масло използва?Понеже аз обикновенно ползвам българско и предполагам затова тестото не се стяга много..нали знаете какво "масло" е българското! :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 2:43 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
Пяла си му.. :) Мен ме интересува какво (стига да не са детски песнички..:head: ,ако чуя още веднъж "Мама ми купи днес"..ще се гръмна).
Радвам се ,че са ти харесали!А станаха ли тумбести?И какво масло използва?Понеже аз обикновенно ползвам българско и предполагам затова тестото не се стяга много..нали знаете какво "масло" е българското! :roll:


Че кво му е на българското масло?! Чунким бабите ни все с Deutsche Markenbutter са готвили!


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:38 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бабите ни навремето са имали истинско масло.. :) 99 % от българските масла не струват.Това го разбрах ,когато Никола беше бебе и при захранването се слагаше малко масло в пюретата.Забележи ,като го срежеш какви странни нишки има.А,като го затоплиш.. :roll: ,в повечето случаи маргарина мирише по- добре.По свестни са тези ,които са от калъп (няма да спомнавам марки).А ,и са тооолкова меки :evil: ,ако маслото наистана е истинско ,не трябва ли да е по твърдо. :?:
На мен ми се струва,че немските масла са най-доброто в момената на пазара,като говорим цена /качество.Когато са в промоция задължително се запасявам с 2-3 пакетчета (от 250 гр.).


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 5:45 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image
Така изглеждат (тези оставих за Мъжа, че и той е човек 8))

Използвах българско масло Мантас, което мирише много хубаво (немското го използвам само за ядене, но то пък понамирисва на маргарин :evil:)

Пях една много стара песен 'Abide with me' / 'С нас остани', която страшно много харесвам (явно и тестото я хареса :mrgreen:) .
[hide]Ако Захари беше буден, щях да го накарам да изпее 'Аве Мария', справя се по-добре от мен :scream: :mrgreen:[/hide]


Attachments:
brioches1.jpg [48.56 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 24 Авг, 2005 6:28 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Изглеждат страхотно..браво! :clap:
Завиждам на Мързеливко,за това какво го очаква като се прибере уморен и гладен.. :ligi:
[hide]"Abide with me"-бая старичко ..сигурно и пра-пра баба ти е месила на него.. :) или говорим за различни неща..(William Monk ?)

Едит:Упсс,поправка..пуснах търсачката и ти сигуно говориш за.."Thelonious Monk",а линкче имаш ли да ми дадеш,ще ми е любопитно да го чуя в този вариант.. :roll: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 25 Авг, 2005 11:25 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Пяла си му джаз? Мооооже!
А на Мързеливко харесаха ли му бриожките?


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 25 Авг, 2005 12:05 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Пяла си му джаз? Мооооже!
Не джаз, госпъл, братко!
Алеко написа:
А на Мързеливко харесаха ли му бриожките?
И още как. Каквото и да ме убеждават други, с масло се получават вълшебни неща, за разлика от маргарина.


 Profile  
 
 Рецепта: Бриош
Сготвено на: 25 Авг, 2005 12:43 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Не джаз, госпъл, братко!


Джаз-Маз, Госпъл-Моспъл! Все тая, все черна музика, ама от готината! Това е важното. Щото ако им пееш рап (да не ме чуе един приятел от другия форум! ), ще има да подрипват в тавичката тез чуднотийки и няма да се опекат като хората! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB