За 24 броя:
1 кг брашно (
имах само 350 гр и станаха 12 средноголеми мъфинчета)
200 г бекон (
сложих кренвирши)
2 средно големи глави лук
50 г прясна мая (2 ч.л. суха) -
намалих количеството 4 пъти
1 ч.л. сол
2 с.л. мед (
1 ч.л.)
Нарязаните наситно лук и бекон (или каквато мръвка имате) се запържват и като поизстинат малко, се смесват с останалите съставки (без маята и меда). Маята се разтваря в 150 мл хладка вода с меда и се сипва към брашнената смес. Добавя се още хладка вода, докато се получи средно меко тесто.
Меси се хубаво и се оставя да втаса (покрито с кърпа) около 20 мин.
След това от тестото се оформят топченца, които се слагат в намаслени формички за мъфини, или направо в тава. Като се удвои обемът им, се пекат на 220 градуса, докато станат златисти (15-25 мин - зависи от фурната).
Готовите мъфини се напръскват с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.
Имат вкус (и вид) на хлебчета
.