Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:45 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 12:18 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това, което виждате, е резултат от моите импровизации, тъй като не разполагам с оригиналната рецепта.
Семейството ми твърди, че този хляб на вкус се разминава с Добруджата - моят е по-мек и по-ароматен.

Продукти:

  • 500 г брашно тип 500 (оригинално се прави с тип 750, затова добавих и 2 големи с.л. трици)
  • 10 г прясна мая или 1 равна ч.л. обикновена суха
  • 2 равни ч.л. сол
  • олио за намазване на тавата

Приготвяне:

Брашното се пресява и се смесва със солта.
Към него се добавя маята, размита в 1/2 ч.ч. хладка вода.

Постепенно, при непрекъснато бъркане, към тестото се добавя хладка вода (не знам колко е, вчера наливах директно от една десетлитрова туба с минерална вода и нямаше как да отмеря :oops: ).

Трябва да се получи средно меко тесто (като мекото на ухото).

Тестото се прехвърля в голяма купа, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втасва, докато удвои обема си.

След това се премесва, оформя се продълговато плоско хлебче, което се оставя да втасва в намазнена тава. Хлебчето се покрива с кърпа, за да не изсъхва.

Когато хлебчето втаса, с остър нож се правят няколко успоредно нареза.

Хлебчето се намазва с кисело мляко и се слага да се пече в загрята до 180 градуса фурна. Печенето продължава при 200 градуса, докато цветът на коричката стане златист.
Готовият хляб се изважда от фурната, поръсва се с вода и се покрива с кърпа, за да омекне. Доизстудява се върху решетка.

Аз го намазах с масло, защото у дома така са свикнали.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 12:59 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Това, което виждате, е резултат от моите импровизации, тъй като не разполагам с оригиналната рецепта.
Семейството ми твърди, че този хляб на вкус се разминава с Добруджата - моят е по-мек и по-ароматен.


Със сигурност, а и по-добре изглежда от купешкия! БРАВО!

biskvitka написа:
Готовият хляб се изважда от фурната,...


Не думай! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 1:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, имах предвид, че не се оставя да изстива във фурната.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 4:00 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Изглежда превъзходно,убедена съм че БГ прозводителите на хляб могат само тайничко да ти завиждат! :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 1:12 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
А така. И сега какво! Тайничко се примъкваме на масата на бисквитка :twisted: А както знаете - тя готви страшно хубаво.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 12:53 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
А така. И сега какво! Тайничко се примъкваме на масата на бисквитка :twisted: А както знаете - тя готви страшно хубаво.


Стига с тия потайности! Давай явно!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:45 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Jasen написа:
А така. И сега какво! Тайничко се примъкваме на масата на бисквитка :twisted: А както знаете - тя готви страшно хубаво.


Стига с тия потайности! Давай явно!

Това сравнение за мекото на ухото много ме въодушеви :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:53 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Алеко написа:
Jasen написа:
А така. И сега какво! Тайничко се примъкваме на масата на бисквитка :twisted: А както знаете - тя готви страшно хубаво.


Стига с тия потайности! Давай явно!

Това сравнение за мекото на ухото много ме въодушеви :lol:


:?: :?: :?: :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:56 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
to4ica написа:
Алеко написа:
Jasen написа:
А така. И сега какво! Тайничко се примъкваме на масата на бисквитка :twisted: А както знаете - тя готви страшно хубаво.


Стига с тия потайности! Давай явно!

Това сравнение за мекото на ухото много ме въодушеви :lol:


:?: :?: :?: :?:

Е, :oops: :oops: :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 7:00 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нищо не разбрах! :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 7:22 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:oops: :oops: :oops: а как се превежда на български 'мочка уха' (онази част, на която консервативните дами закачат обеците си)?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 7:37 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Руският ми е тъмна Индия!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2009 2:10 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Оня ден, крайно възмутена вече от разните скапани недопечени хлябове, които плесенясват за 2 дни, разкрих тази рецепта и я приложих :mrgreen:

Като изключим, че нямах трици и не намазах хлебеца с нищо, мисля, че се получи съвсем добре. Е, остана малко бледичък, но това няма да се повтори. Само малко безсолен стана, щото явно са ми били малки лъжичките.

Пак ще го правя, определено, още повече, че основният хлебояд го одобри.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2009 6:53 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Изглежда като селска погача. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2009 11:20 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Много е хубаво да се меси-нали? :) Няма нищо по-хубаво от прясно изпечен хляб, с каквато и да била форма. Браво Пиле! :chefa:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2009 10:19 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Вярно, Миш, мерси :) Е, следващият път ще заложа на оригиналния самунен формат, щото Слав обича да си препича хляба, а с тая селско-погачна форма става по-трудно.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2009 5:28 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И аз много обичам да меся. Опитахте ли Пълнозърнестата питка?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2009 6:12 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Браво, Пиле!

Хубав хляб за филии става в правоъгълна кексова форма.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Авг, 2009 11:53 am Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Да, Биски, ама моята е много скапана, лющи й се вътрешното покритие и трябва да я облицовам с фолио, а това е врътня :P

Вчера пак направих хляба, този път в класическа форма и пак стана, но нещо мъничък...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB