Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:45 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Китайски питки
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 7:55 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Едно време си мислех, че китайците не ядат хляб, а на всичко подлагат ориз. За щастие, това не е съвсем така. Те си хапват и хлебче, при това, доста приятно.

Рецептата е на Айн от гуд-кук.

Продукти за 3 хлебчета:
  • 2 ч.чаши или 280 г брашно (сложих 2 1/2 ч.ч)
  • 3/4 ч.чаши вода
  • 1 1/2 ч л сол
  • 3 с. л. сусамово олио
  • 1/2 - 3/4 ч.чаши нарязан зелен или гарвански лук (шнитлаух) - при мен е зелен
  • От себе си добавих и 2 с.л. пшенични трици
Брашното се пресява в голяма купа. Към него, при непрекъснато месене, се добавя водата.

Ако е необходимо, се сипва повече или по-малко от посоченото в рецептата.

Трябва да се получи твърдо тесто.

Меси се около 3-4 минути и се оформя на топка.
Оставя се в купа, поръсена с брашно и се покрива с фолио или кърпа за 20 мин.

От тестото се оформят 3 (в моя случай 4 топчета).
Първото топче се разточва леко върху поръсена с брашно повърхност, поръсва се с част от солта и се доразточва, докато се получи кора с диаметър около 30 см. Намазва се с 1 с.л. сусамово олио (сложих 1 ч.л. слънчогледово и 3 капки сусамово), отгоре се поръсва нарязаната зеления.
Кората се навива на стегнато руло (това е важно, защото иначе се образуват мехури, от които след това питките се късат и стават грозни).
Рулото се навива на 'охлюв' (като за вита баница), поръсва се леко с брашно и от двете страни и се разточва на кора, дебела около 5 мм.

Така приготвената кора се пече на грил или в сух тиган, като се обръща няколко пъти, за да не загори или изсъхне.

По същия начин се правят и останалите хлебчета.

Поднасят се топли, нарязани на триъгълни парчета (като тортила чипс или торта - за друго сравнение не се сещам).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB