Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Авг, 2019 4:09 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Яну, 2005 11:44 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
GIABATA /ДЖАБЕТА/ЧАПАТА

Рецептата я изрових от Интернета. Малко я съкращавам, защото е доста дълга и подробна.
Етимология - "джабета" означава пантофче

рецепта 1
Съставки:

Брашно пшенично 1 кг + брашно ръжено 100 грама +10 гр брашно от захарно цвекло (предполагам че може да се замести с кафява захар)
Вода 8 дл
Сол 20 гр
Кисел квас 150-200 грама (естествена натурална мая)
Мая пресована 20-30 грама

Технология на приготвяне:

1. Всички продукти се размесват и омесват до образуването на еластично фино тесто.
2. Оставя се да "почине" на топло за час и половина
3. Откъсва се еднакви топки от тестото
4. Омесват се и се оставят за още 30 минути върху тавата на фурната (намаслена, набрашнена) за да бухнат добре.
5. Пекат се във фурната на 190 г С. Готови са за около 0-25 минути.

рецепта 2
1. Загрява се половин литър вода (да стане леко затоплена).
2. Размива се киселия квас с малко от затоплената вода.
3. Прибавя се половин кг от брашното и остатъка от водата.
4. Размесва се енергично с лъжица докато всичко се разбърка добре.
5. Покрива се с кърпа и се оставя за час и половина - два до образуването на мехури в него.
6. Затопля се още 300 мл вода и заедно с другия половин кг от брашното се прибавя към втасалото тесто.
7. Отнова се омесва добре
8. Оставя се едно малко парче от тестото за следващия път
9. Моделират се хлебчетата и се поставят във форми (ако няма - в тавата)
10. Отново се оставя тестото покрито с кърпа, навлажнена с вода, да бухне за около 3 - 4 часа, докато удвои обема си.
11. Пече се във фурна до 225 г С

http://www.giacommo.net/articles/breads ... age004.jpg

Друга рецепта за джабета с прибавяне на зехтин (рецепта 3)

Продукти

7 гр суха мая на гранули
300 гр брашно
200 мл топла вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. сухо мляко
1 с.л. сол


1. Смесват се брашното, сухото мяко и солта. Прибавя се зехтина и водата. Замесва се лепкаво тесто.
2. Меси се 5 минути, покрива се с кърпа и се оставя да престои на топло място за1-1/2 часа.
3. Омесва се отново и се моделира с набрашнени ръце дълъг хляб (или хлебчета). Поставя се в тава посипана с брашно и отново се оставя да бухне за около 45 минути.
4. Загрява се фурната до 200 гр С и се пече 20 - 25 минути до получаване на бледо-златист цвят.


Last edited by Raza on 31 Яну, 2005 12:38 pm Пон, edited 5 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2005 11:55 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:oops: Не съм виждала на живо такива хлебчета, колко големи трябва да са те?
И тестото с квас не се ли 'моделира' по-трудно от това с мая (някъде прочетох, че то се разтича и трябва да се пече във форма)?
И накрая една молба, може ли линк към някоя снимка?


Last edited by biskvitka on 12 Сеп, 2005 10:05 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2005 10:30 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Докладавам:
Замесих тестото почти по рецептата, сложих с 50 мл по-малко вода, но брашно пое повече. Тестото се получи много меко. Оформих три хляба в една голяма правоъгълна тава, пък те като втасаха (това изобщо не го очаквах от моята изстрадала закваска, а и маята беше по-малко, отколкото в рецептата - около 10 гр прясна) се сляха в един огромен самун.:-? . Изпече се идеално, сега го чакам да изстине. А как ухае... Нямам търпение да го опитам, но ще изчакам още малко, че иначе ще се смачка.
:?: Въпросът ми е: колко гъсто трябва да е тестото? Ако е като за хляб с мая, няма ли опасност да не се надигне и да остане сбито? А ако е рядко пък се разтича.

Опитахме го. Какво да кажа - по вкусен хляб от този не съм опитвала! Благодаря ти Raza! :kiss: (детето го предпочете пред най-хубавия кекс, който съм правила досега :lol: )
Не изглеждат като на снимката - моите хлебчета (по-точно самуна) блестят, вероятно, защото ги намазах с олио преди да ги сложа във фурната. Но пак са много вкусни :lol: .


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2005 11:11 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Опитах да направя хляба без мая, само със закваска. Не се надигна много, втасваше близо 18 часа, но се получи много интересен - накиселяващ, с хрупкава коричка и много плътен като консистенция (точната дума е chewy). Много добре се изпече.

Може и да е превтасал, защото дупчиците бяха някак хоризонтални, едни такива сплескани.
Засега смятам да продължа да слагам мая (не повече от 10 грама), с нея хлябът става по-въздушен.

Използвах друга закваска, старата я топнах в буркан с по-топла вода (ужким за да се активира по-бързо), пък тя взе, че умря :cry: .


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 4:54 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Този път не стана много красив - най-напред сложих тестото в новата кексова форма и излязох на пазар. Като се върнах - тестото беше превтасало и избягало от формата.

Премесих го наново и го изпекох в тава с размери 34Х26 см (направих половин доза). Направих дупчици с пръсти (това го видях в една друга чабата :oops: ). Като се изпече, стана много пухкав и вкусен.

За да бъде хлябът по-мек и въздушен, вече го замесвам с дървена лъжица, не с ръце (тестото е лепкаво и все ми се иска да сложа още брашно).


Attachments:
giabata.jpg [58.16 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 6:00 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И така имен зарибиха с тази закваска.. :oops:ая вече на втора реколта така да се каже.С първата доза направих Джабета.Много съм доволна ,чудесен ,ароматен хляб..пак ще правя. :) Благодаря на Raza за рецептата и на Бисквитка за безценните напътствия ,че нещо се бях омотала по някое време.. :oops: :)

Ето снимката:

Image


Last edited by ludetina on 11 Сеп, 2005 11:25 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: GIABATA
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 6:29 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
:oops: Идвете сте луди-лудетинки!Браво на ВАС...Който не може да меси си купува машинка за хляб и само гледа...


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 7:27 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ludetina написа:
И така имен зарибиха с тази закваска.. :oops:ая вече на втора реколта така да се каже.С първата доза направих Джабета.Много съм доволна ,чудесен ,ароматен хляб..пак ще правя. :) Благодаря на Raza за рецептата и на Бисквитка за безценните напътствия ,че нещо се бях омотала по някое време.. :oops: :)
Ето, тук сложих снимката ,докато форума се "оправи". :P

О, колко вкусничко изглежда... Уикеда нямаха ли едно такова парче за татко Джепетто? Но това май е друго :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 11:35 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) :) Със сигурност хляба не е кръстен на таткото на Пинокио..както по горе Раза е написала в превод означава "пантофче". :)

А, Уикеда наистина имат песен за мъките на Джепето..Пинокио се казва, ако не се лъжа.. :roll:
Беше наистина вкусен хляб, а удивителното е колко лесно се "меси". Слагам думата в кавички, защото на практика тесто по скоро се бърка..става доста лепкаво и въобще не се пипа с ръце..всичко с миксера за 5-10 мин. Имах една рецепта за "Питки без да ги пипнеш с пръст".. :) и това заглавие чудесно би подхождало и на този хляб . 8) Сигурна съм, че дори хора които не умеят да месят ще се справят.. ;)

Машината за хляб засега ще си остане само мечта за мен. :( Балгородно завиждам на смейства, които я притежават..


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 11:31 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@Лудетина :clap: Браво! Изглежда великолепно!
[hide=закана ;)]Почакай да видиш какво ще стане, като забъркам гроздова и хмелова закваска...[/hide]
@Вили - Лудетина е права, тук не се иска кой знае какво майсторство - взимаш лъжицата или миксера и бъркаш...
Готовият хляб не може да се сравни с купешките, много по-ароматен е, а да не говорим, че е и по-полезен.

А относно машината за хляб - вече не съм толкова сигурна, че я искам. Наскоро на една дегустация опитах хляб от машина и определено не ми допадна - беше един такъв картонен на вкус и вид. Може да е било от готовата смес, която са използвали, знам ли :roll: ...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 11:41 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:oops: :oops: Чак пък толкова.. :oops: ,благодря ти!
Чакам другите закваски почти с нетърпение.. :P


 Profile  
 
 Рецепта: GIABATA
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 5:12 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
:lol: Благодаря за съвета. Понеже вкъщи си имам помощничка - свекърва ми и тя е по месенето. Естествено, че ще пробваме хляба и без съмнение домашно приготвения хляб или питка е великолепен. Аз обаче нали съм бърза в някои неща - вече купих ел. уред за хляб марка LG. Има и книжка с рецепти, но ще ги пробвам в събота и неделя. Е, може да стои и като"паметник"; все няколко пъти ще опитаме и това. Дали ще можем да се справим с тоя квас...ако не - мая.
Отивам да и връча рецептата.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 5:18 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Малко тъп въпрос от човек, който нищо не разбира от тестени неща: Защо хлебчетата, които се продават под името Чапата в Билла и на други места, изглеждат по-различно?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 5:56 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Защо хлебчетата, които се продават под името Чапата в Билла и на други места, изглеждат по-различно?

Предполагам, че се пекат в специални форми. Тестото е толкова меко, че се 'разлива', много е трудно да му се придаде приличен вид, без да се добави още брашно.

Пък и това нашето е автентичен (и почти античен) селски хляб.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 6:12 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Гледал съм как ги вадят от фурната. Няма никакви специални форми.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 8:12 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това, което Гугъл показва като Чабата:
http://images.google.it/images?q=ciabat ... a=N&tab=wi
(доста са безформени, не смятате ли?)

А това, което предлагат в родните пекарни явно е някакъв изтънчен хлебец за граждани, които се правят, че се хранят здравословно.

[hide]Аз обаче съм си селянче - гледам си лучец на балкона, догодина ще посадя тикви... Ще си ям селски леб.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 9:05 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
А по втората рецепта някой пробвал ли е?
Всъщност бисквитке хляб от машината" понякога не става, аз примерно последно време повече се "зарибявам" да меся в машината и да втасва и после във фурната да пека. Тая форма "тухла" вече ми писва. Но виж месенето и втасването на тесто 1ч и 30 мин си е доста добра екстра.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 10:22 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
marabu написа:
А по втората рецепта някой пробвал ли е?

Ако имаш предвид тази със зехтина и без квас, не съм я пробвала :oops: (май няма и да я пробвам).

Относно машината - надявам се, че ще мога да пека в нея кексове и да варя сладко. Кексовете в микровълновата стават прекалено въздушни и сухи, а във фурната са като подметки :evil: . Пък при варенето на сладко е много досадно да се бае само за 2-3 бурканчета, а повече нямам нито възможност, нито желание да правя.
При ръчното месене се цапат много съдове (и ръце) и когато няма вода, това не е особено приятно :evil: .
Така че и аз ще си купя машина, някой ден...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB