GIABATA /ДЖАБЕТА/ЧАПАТА
Рецептата я изрових от Интернета. Малко я съкращавам, защото е доста дълга и подробна.
Етимология - "джабета" означава пантофче
рецепта 1Съставки:
Брашно пшенично 1 кг + брашно ръжено 100 грама +10 гр брашно от захарно цвекло (предполагам че може да се замести с кафява захар)
Вода 8 дл
Сол 20 гр
Кисел квас 150-200 грама (естествена натурална мая)
Мая пресована 20-30 грама
Технология на приготвяне:
1. Всички продукти се размесват и омесват до образуването на еластично фино тесто.
2. Оставя се да "почине" на топло за час и половина
3. Откъсва се еднакви топки от тестото
4. Омесват се и се оставят за още 30 минути върху тавата на фурната (намаслена, набрашнена) за да бухнат добре.
5. Пекат се във фурната на 190 г С. Готови са за около 0-25 минути.
рецепта 21. Загрява се половин литър вода (да стане леко затоплена).
2. Размива се киселия квас с малко от затоплената вода.
3. Прибавя се половин кг от брашното и остатъка от водата.
4. Размесва се енергично с лъжица докато всичко се разбърка добре.
5. Покрива се с кърпа и се оставя за час и половина - два до образуването на мехури в него.
6. Затопля се още 300 мл вода и заедно с другия половин кг от брашното се прибавя към втасалото тесто.
7. Отнова се омесва добре
8. Оставя се едно малко парче от тестото за следващия път
9. Моделират се хлебчетата и се поставят във форми (ако няма - в тавата)
10. Отново се оставя тестото покрито с кърпа, навлажнена с вода, да бухне за около 3 - 4 часа, докато удвои обема си.
11. Пече се във фурна до 225 г С
http://www.giacommo.net/articles/breads ... age004.jpgДруга рецепта за джабета с прибавяне на зехтин (
рецепта 3)
Продукти
7 гр суха мая на гранули
300 гр брашно
200 мл топла вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. сухо мляко
1 с.л. сол
1. Смесват се брашното, сухото мяко и солта. Прибавя се зехтина и водата. Замесва се лепкаво тесто.
2. Меси се 5 минути, покрива се с кърпа и се оставя да престои на топло място за1-1/2 часа.
3. Омесва се отново и се моделира с набрашнени ръце дълъг хляб (или хлебчета). Поставя се в тава посипана с брашно и отново се оставя да бухне за около 45 минути.
4. Загрява се фурната до 200 гр С и се пече 20 - 25 минути до получаване на бледо-златист цвят.