Фокача с лук
Източник :Carina
200 г брашно
100 мл вода
1 глава лук
1 ч л сол
1,5 ч л захар
1 ч л суха мая
2 ч л олио
. Половин глава лук се нарязва на ситно и се запържва до златист цвят .. като в края на пърженето се добавя щипка захар ..
. Изважда се лука и се оставя върху кухненско руло ..
. Маята се разтваря в топло мляко , добавя се захар, пресява се брашното, и накрая се добавя изпържения лук, сол, олио
. Омесва се еластично тесто
. Оформяме топка, поставяме в една купа намазана с олио, отгоре поръсваме леко с олио
. Покриваме и оставяме да втаса ...Тесто трябва да се увеличи два пъти
. Разточваме кръг , отгоре поръсваме с лук, нарязан на полумесеци ... Лука "набутваме" в тестото..
. Леко я поръсваме с олио ..Отгоре подправяме с черен пипер ..
. Предварително загрята фурна 220 С около 15-18 мин (до златист цвят )
* Рецепта е от "кухнята на нямащите" La Cucina povera...Моята форма е 24 см, отдолу слагам хартия за печене ...Лук сложих цяла глава на ситно нарязана .. Лукът беше бял салатен... Фокачата е превъзходна, мислех че никой няма да яде .. а на вечеря всички ядоха даже малката отказа макароните само и само да яде фокачата :-) Чак ми дойде муза да направя още една, но цайтнот .. Помолиха утре пак да направя ...Отгоре не трябва да се смазва с яйце...Тестото го меси машината Снимката пак не е моя, а жалко ..Ами това е
Бон Апети !!!
Оригинала