Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:38 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 11 Окт, 2005 7:12 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много вкусен, много голям и много хрупкав хляб. Рецептата е от любимата ми книжка Vegetarian.

1 ч.ч.= 240 мл
За тестото:
1/2 ч.ч. просо
5 1/2 ч.ч. пшенично брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. чили (суха люта чушка, смляна на едри парчета)
20 г прясна мая (1 пълна ч.л. суха)

За плънката:
2 с.л. масло (използвах олио)
1 голяма глава лук, нарязан наситно
1 ч.л. кимион на семенца (вместо него сложих 1/2 ч.л. Old Bay Seasoning, пикантна смес от подправки)
1 ч.л. смляна куркума

Просото се попарва с вряла вода, за да не мирише на метла.
Вари се в 1 ч.ч. вряла вода, докато просото я поеме. Оставя се настрани, докато изстине до стайна температура.

В голяма купа се смесват пресятото брашно, солта, захарта, кашата от просо чилито и маята (ако е суха). Замесва се тесто с 1 1/2 ч.ч. хладка вода (в нея се разтваря прясната мая). Ако е необходимо, се добавя още вода, докато се получи средно меко тесто. Месенето е много приятно, зрънцата просо масажират ръцете ;).
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло за около час.

През това време в маслото се запържва лука за около 10 мин. Добавят се куркумата и кимионът и се пържи още 5-8 мин, докато семенцата кимион започнат да подскачат. Леко се посолява.

Оформя се питата: тестото се разстила и по средата се разпределя плънката от лук и подправки. Краищата се загъват отгоре, така, че да няма дупки и пролуки и питата се обръща. Слага се в намаслена кръгла тавичка с шевовете надолу. Намазва се с олио, кефир или сметана (в никакъв случай яйце - няма да се изпече отвътре питата, а отвън ще загори) и се оставяда втаса за още около 30 мин.

Докато хлябът втасва, се включва фурната да се загрее до 220 С.

Питата се пече до златисто оцветяване, около 30 мин.

Готовият хляб кънти на кухо, като се чукне обратната му страна.

Хлябът се поръсва с вода и се покрива с ленена или памучна кърпа, която не мирише на омекотител или прах.

Поднася се топъл, с гъста зеленчукова супа или яхния. Нарязва се на триъгълни парченца (като торта)

Забележка: тавата е с диаметър 25 см и питата стана прекалено висока. Следващият път ще го пека в по-широка тава.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB