Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:14 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Сеп, 2004 3:00 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
БИЛКОВА ПИТА

· 30 гр мая се натрошава и размива с малко вода като се прибавя и малко брашно
· 500 гр бяло брашно се размесва с
· 500 гр грисово брашно и сместа се изсипва върху дъската за точене.
· Прибавя се 30 гр сол
· С едната ръка се разстила сместа на широко като се прави в средата едно малко кладенче
· Втасалата мая се изсипва в кладенчето и се започва да се замесването с брашното от вътре ( от средата) на вън като се прибавя по малко вода. – тестото се прави без сила т. е. с чувство- така нежно както сме и със жените!
· Омесеното средно твърдо (или средно меко) тесто се поръсва с малко брашно и се похлупва с една тенджура и така се оставя да втаса.
· През това се вземат листенцата на РОЗМАРИН се смачкват в хаванчето, като се прибавя малко сол ( като шкурка) със цел за по-лесно разстриване на листенцата.
· 5 цели и необелени скалитки чесън се начукват с дървения чук за месо или с точилката и вече надробени се прибавят в хаванчето
· след като се рамесват добре и се прибавя и 2-3 сл зехтин (Olivenoel)
· Втасалото тесто се разстила чрез натиснване с ръката и оформя на питка. След това се поставя в тавата за пекане, като се натиска така, че да получи питката равна дебелина и да запълни добре тавата.
· Сместа от хаванчето се изсипва върху питката и с ръцета се разпределя навсякъде. Сега идва най важното!
· При рамазването, с пръстите – които ги набивате леко в тестото, като че ли правите лек масаж на гърба на любимия си и се получават леки кратерчета и в тези дупчици се вкарват подправките – билките. Оставя се още 1/2 час за да довтаса
· Фурната се сгрява предварително на 175o- 180o
· Тавата се повдига внимателно, мушка се във фурната и се пече 20 мин. Както се пече пита.

Тази питка пасва чудесно към печени пърчета -полции сьомга заедно с бланширан фин зелен фасул смесен с черешови доматчета (големите се режат на половинки) и покрит със сардели (хамсиики) и като гарнитура се прави майонеза с подправка от на едро нарязан босилек –и 1/2 скалитка чесън и лимонов сок.
Но става и към всичко друго!


to4ica си признава - от такова отношение към месенето на тесто загуби ума и дума :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Сеп, 2004 5:44 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ох, това беше право в сърцето! Обожавам хлебчета с ароматни подправки! Моята любима също е с розмарин и чесън (и в другия и вариант с мащерка и лук), но тази ще я пробвам непременно. Досега не съм месила с грис, сигурно ефектът ще е подобен както при по-едро смляно царевично брашно. :) Ще видим, ще докладвам! (макар че не се съмнявам, че успехът е гарантиран!)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB