Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:29 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Ное, 2005 11:21 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Фокача с кашкавал - FOCACCIA ALL'ANCONETANA

350 г брашно
150- 170 мл вода
80 г кашкавал parmigiano ( пармезан)
40 г кашкавал Pecorino
80 г кашкавал Emmentаl (Чедър, Гауда...)
1 ч л сол
2 ч л захар
2 яйца
1 с л олио
7 г мая ( 20 г пресни)
морска сол, розмарин, мащерка, риган.. и т.н

. Маята се разтваря в неголямо количество (~70 мл) вода и се добавят 100 г брашно
. Прави се "опара" и се покрива с кърпа .. оставя се до появата на мехурчета
. Кашкавалът се настъргва на ренде, остатъците се нарязват на кубчета и се омесва с разбитите яйца...
. В "опарата" се добавя останалото брашно, вода, сол, захар, олио.. накрая яйцата с кашкавала и се омесва тесто...
. Разделя се на 2 части и се оформят 2 топки, които се намазват с олио (зехтин)
Отгоре се нарязва кръст и се оставя на топло място за 1 час....
. Всяка топка се разточва в кръг дебелина около 1 см ...
. Правят се дупки с пръст (или дървена лъжица ) посипва се морска сол, подправките..
. Тавата се поръсва царевично брашно и се пече в предварително загрята фурна 210 С ~ 15 мин (до златист цвят)

** Това е оригиналната рецепта от Carina ...Кашкавал от изброените имах само Гауда и Ементал. Но ми стана жал за Ементала, затова пък имах доста от кашкавал тип "Витоша". Сложих и повече кашкавал, 100 г Гауда и към ~ 150 г Витоша. Беше един от малкото пъти в които рендосвах кашкавал, но мисля, че това е спомогнало за изумителния вкус. Тесто си меси машината :twisted:. Яйцата бяха разбити с водата. Кашкавалът обърках с брашното. За другите следвах указания ред на машината по поставянето на продуктите. А, да, времето си беше повече към 30 мин и не правих двете топки направо сложих в тавата. Снимката не е моя, на някой от форума на кукинг, но забравих името :oops:


Attachments:
ANCONETANA.jpg [57.07 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 12:06 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
marabu написа:
. Правят се дупки с пръст (или дървена лъжица ) посипва се морска сол...


Ох, чудно ще е, но не разбрах къде се правят дупките и къде се посипва най-вече морската сол и колко??? :roll: Да не стане солено... :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 1:58 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Дупките :P
Image

Можеш да минеш и без сол .. Иначе морската сол се ръси отгоре ...


Attachments:
Фокачата с розмарин влиза във фурната.jpg [15.96 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 4:52 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
marabu написа:
Дупките :P
forum.kulinar.bg/files/______________________________________184.jpg

Можеш да минеш и без сол .. Иначе морската сол се ръси отгоре ...


Значи и подправките са отгоре... :roll:
уф, извинявяй за невежеството ама това ще ни е хляба тази събота/неделя! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 7:50 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Пиши после :) Това снимка от една друга фокача.. но принципа е същия :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 8:36 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ако в близко бъдеще се престраша да правя нещо хлебно, ще е това! Изглежда просто божествено!

Я да взема да си го сложа при любимите рецепти!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB