С
бабите работата е ясна - никога не можеш да им издържиш на конкуренцията! Да са живи и здрави! А баниците с ориз или картофи вярно са невероятни - не е някоя врътня, а ако не ти хареса...знаеш къде отива
За месене и точене на корите нищо не мога да кажа - правя я с готови кори за баница. Под секрет - и съвременните родопчанки така я правят, уви!
Плънка: 2 ч.ч. ориз (кръгъл) вариш в 3,5 ч.ч. вода, докато я поеме. Охлаждаш и смесваш с 2 ч.ч. натрошено мазничко сирене, 8 яйца и 1 кофичка пълномаслено кисело мляко.
Приготвяне: После редиш баницата по стандартния начин - ред кори (пакет от 500 гр), ред плънка, като ръсиш корите обилно с разтопено масло (общо 250 гр). Основната насока, която ми дадоха, беше - трябва да е блажно!
Това си е холестеролна бомба и аз понякога слагам само белтъците и спестявам от маслото, но далеч не е същото. А вариантът с картофите е същият, но вместо ориз слагаш настъргани сварени картофи.