Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:28 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Мар, 2005 2:14 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Царевично-пшеничен хляб

Рецептата малко по-късно.2 ч.ч. (този път използвах по 200 мл) царевично брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1/3 кубче прясна мая или 1 равна ч.л. суха
пшенично брашно, колкото поеме (600-800 г)

Царевичното брашно се попарва с 2 ч.ч. подсолена вряла вода и се разбърква добре, за да не останат бучки.

1 ч.ч. пшенично брашно се разбърква с 1 ч.ч. хладка вода, в която е размита маята (ако е прясна; ако е суха, се разбърква директно с брашното). Съдът се покрива с кърпа и де държи на топло (до 30 градуса), докато сместа стане на мехурчета. Тогава се смесват двете кашеподобни смеси, добавят се захарта, още 1 ч.ч. хладка вода, олиото и пшенично брашно, колкото да стане хубаво меко тесто.

Колкото и брашно да се слага, то ще е лепкаво, затова аз го бърках с дървена лъжица. Нямах достатъчно брашно и тестото се получи по-рядко, залепваше се за лъжицата. Изсипах го в правоъгълна кексова форма(30Х7) (беше до половината), намазах отгоре с олио и го оставих да втасва.

След като тестото изцяло запълни формата, сложих хляба да се пече в загрята до 180 градуса фурна на вентилатор (без вентилатор градусите са 200), защото се притеснявах, че като е по-рядко тестото, хлябът ще е клисав. (Междувременно изпекох и една тава с мусака и влагата от нея попречи на хляба да изсъхне повече от необходимото).

Хлябът се надигна още и се поизля малко във фурната, затова следващия път ще пълня формата само до 1/3.

След като придоби красив златист цвят отгоре, го извадих от фурната и намазах горната кора с масло (малко, колкото да омекне и да замирише на хубаво ;)). След около 5 мин извадих хляба от формата и го оставих да изстива върху дървена дъска. Като поизстина, го нарязах и установих, че това е най-хубавият царевично-пшеничен хляб, който съм пекла досега.

(Синът ми беше на същото мнение, след обилната вечеря отиде тайно в кухнята и си дояде само с хляб :mrgreen:)

За закуска останаха 3 филийки. Намазах ги с масло и сложих отгоре сельодка :facelick:. Ммммм...


Attachments:
cornbread.jpg [31.25 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2005 3:48 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
biskvitka написа:

...2 ч.ч. (този път използвах по 200 мл) царевично брашно...


Бисквитка, а какво е царевичното брашно в Бг? Тук на вид няма разлика от пшеничното- доста по-бяло е дори и толкова фино!!! ЗА такова ли става въпрос?


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2005 7:48 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
DolceVita,
В България в момента има много видове царевично брашно - от почти бяло до ярко жълто и от суперфино до грубо като грис. В началото купувах пълнозърнесто (тип 1300), то е по-грубо и не много жълто, но вече не го взимам, защото ми горчи. Сега използвам едно друго, пак грубо смляно, тип 800.
Предполагам, че този хляб може да се прави и с царевичен грис, ако не обичаш фино брашно (аз например не съм голям почитател на много фините брашна).
Успех в печенето!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB