Селски хляб
Източник : Гръцка Кухня
10 г прясна мая
300 мл топла вода
1 щипка захар (ако се ползва суха мая)
500 г брашно
1 ч л сол
3 с л зехтин(незадължително)
. Закваска се приготвя като се разтвори маята с 5 с л топла вода..
. Ако се ползва суха се добавя и захарта...
. Добавя се половин чаша пресято брашно или на око до течно тесто..
. Оставя се на топло място за една нощ...
. На следващия ден се пресява останалото брашно, добавя се закваската, останалата вода, сол и зехтина (ако се ползва)
. Омесва се тесто и се поставя в намаслена купа за 1 час или 2 часа...
. Когато тесто се удвои в обема си се премесва и се оформа като се постави в намазнена форма за печене...
. Отново се оставя за още 30 мин или 1 час...
. Отгоре се правят разрези, пръска се с вода ..може да се поръси със сусам...
. В предварително загрята фурна 230 С за 15 мин ..след което фурната се намалява до 190-200 С за още 30- 45 мин ...