Бейгъл с лют пипер
(Jalapeno Bagels)
Източник : The Bread Baker Bible
1 чаша = 250 мл
1 3/4 чаша топла вода
1/2 ч л мая
2 ч л сол
1 1/2 с л захар
5-6 чаши брашно
1/3 чаши ситно нарязана люта чушка (jalapeno)
1/4 чаша сладък червен пипер...
. Маята заедно със захарта и солта се разтваря във водата...
. Добавя се брашното и ситно нарязаната чушка ...
. Омесва се и се оформя като топка.. у се меси още 10-12 мин, ако трябва се добавя брашно...
. Добавя се и червения пипер....след коеот за 10 мин се оставя да си почине тестото...
. Разделя се на 12 части ..
. Всяка част се разточва във вид на дълъг кренвирш..Оформя се геврека..
. Крайщата се закрепват добре....
. Покриват се с влажна кърпа и се оставя за 1 - 1 1/2 часа....
. В голяма тенжера(4.5-9 л) се кипва вода и се слагат гевреците, докато не изплуват на повърхноста(15-30 сек)
. Изваждат се о водата и се поставят върху намазнена тава ...
. В предварително загрята фурна 200 С 10-15 мин ..
**Правих половин порция както винаги за проба... но все пак сложих 1.2 ч мая, защото 1.4 ми се стори малко
Тестото направих сутринта .. оформих бейгълите и постояха 1 час на стайна температура .. но после оставих в хладилника..
Вечерта пекох...