Всеки знае,че наближават коледните и новогодишни празници,а на трапезата не може да няма обреден хляб и кравайчета.
Обреден хляб
ПРОДУКТИ:
Брашно - 600гр
Мая - 10гр
Сол - 10гр
Вода - 350гр
ПРИГОТВЯНЕ:
Пресятото брашно,разметата с хладка вода мая и солта се замесват.
Месенето продължава,докато тестото престане да лепне по стените на съда.
При температура около 30 градуса тестото втасва 2-3 часа.
Ако брашното е със силен глутен,може да се примеси още един път.
Тестото се окръглява,втасва още 30-40 минути и се пече при температура 240-260 градуса.За да придобие по-добър вид,хрябът преди печене може да се намаже с разбито яйце и да се украси с фигурки,изработени от малко отделено тесто,измесено с още малко брашно,за да стане по-твърдо.
Кравайчета
ПРОДУКТИ:
Брашно - 1кг
Мя - 15гр
Мляко - 400гр
Сол - 10гр
Сусам за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите се измесва по-твърдо тесто,оформят се кравайчета,оставят се да втасат,намокрят се с вода и се поръсвар със сусам.Пекът се в загрята фурна.
Знам,че не може 2 рецепти на веднъж,но не върви да ги разделям,а и втората е кратичка.
Надявам се да са ви от полза за тези хубави и святи празници!