Бейгъл 2
за 6 броя :
330 г брашно
15 г прясна мая
1/2 ч. л. захар
175 мл топло мляко
25 г масло
1 ч. л. сол (без връх)
1 яйце
освен това:
1 жълтък
3 с. л. вода
сусам
. Маята се разтваря в топлото мляко и захарта.
. Добавя се брашното, маслото, солта и яйцето.
. Омесва се до еластично тесто.
. Оставя се да втаса, докато се удвои.
. След което се разделя на 6 топки.
. "Топките" си почиват още 5 мин.
. Във всяка топка се прави дупка и се оформя бейгъл.
. Оформянето става, като пръстът (който е опрян на плота) се върти в кръг, като обръч.
. Бейгълите трябва да бъдат диаметър ~ 2 см от дупката.
. Отново оставят да си починат още 25 мин.
. В голяма тенджета с подсолена вряща вода се пуска всеки бейгъл за около 40-60 сек
. Изваждат се решетеста лъжица.
. Поставят се върху хартия за печене.
. Отгоре се намазват с жълтък, разбит с 1 ч.л. вода.
. Поръсват се със сусам.
. Пекат се в предварително загрята фурна до 200 С около 20-25 мин.
** Абсолютно спазване на рецептата