Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:10 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Дек, 2005 10:18 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
"Кулинарна енциклопедия" - А. Чаушев

Виенски кифли
Продукти за 10 броя
Брашно 600 г
Сол 8 г
Мая 18 г
Захар 40 г
Слънчогледово масло 40 г
Краве масло 31 г
Вода 120 г
Тегло на един брой 70 г

Приготвят се като тестото за обикновени кифли с тази разлика, че се приготвят във вид на тънка вита подкова с леко събрани краища. Повърхността им се намазва преди изпичане с попарено брашно. Пекат се на умерена фурна. Предлага се за закуска с чай, кафе, прясно мляко и др.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:10 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
За разнообразие може и с малко сусам да се поръсят ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:25 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Rus0koska написа:
За разнообразие може и с малко сусам да се поръсят ;)


Ама вече няма да бъдат виенски кифли, а сусамени.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 12:25 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Rus0koska написа:
За разнообразие може и с малко сусам да се поръсят ;)
Предполагам, че тогава няма да са нито виенски, нито от детството.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 3:12 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Това за попареното брашно не ми стана ясно :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 3:39 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Брашно се залива с вряла вода и се оставя 20-тина минути да набухне. Става нещо като лепило за тапети 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 5:54 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
yosif написа:
"Кулинарна енциклопедия" - А. Чаушев

Виенски кифли
Продукти за 10 броя
Брашно 600 г
Сол 8 г
Мая 18 г
Захар 40 г
Слънчогледово масло 40 г
Краве масло 31 г
Вода 120 г
Тегло на един брой 70 г

Приготвят се като тестото за обикновени кифли с тази разлика, че се приготвят във вид на тънка вита подкова с леко събрани краища. Повърхността им се намазва преди изпичане с попарено брашно. Пекат се на умерена фурна. Предлага се за закуска с чай, кафе, прясно мляко и др.

На времето ги обожавах -един път преди време видях в една хлебарница, но освен името, нямаха нищо общо.
Така като гледам рецептата не ми изглежда трудна, но ми се струва, че е пропуснат някакъв аромат?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 6:24 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Ароматът си беше на краве масло. Незаменим и незабравим.
Популярно за журовете, матинетата, купоните беше да се нарежат кифличките на шайби по един-два пръста и да се запекат, леко пак мацнати с краве масло.
НЪ'л' тогаз нямаше крекери, освен Prolet - някакви полски кутишки с четири вида дребни соленки.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 6:55 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
yosif написа:
Ароматът си беше на краве масло. Незаменим и незабравим.
Популярно за журовете, матинетата, купоните беше да се нарежат кифличките на шайби по един-два пръста и да се запекат, леко пак мацнати с краве масло.
НЪ'л' тогаз нямаше крекери, освен Prolet - някакви полски кутишки с четири вида дребни соленки.

Така си беше, но аз много обичах и един ябълков сладкиш, който се правеше с основа от виенски кифли-ако изровя от тетрадките рецептата, ще я пусна, макар че едва ли някой първо ще си направи виенски кифли, пък после ще ги "похаби" в сладкиша.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB