Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Юли, 2019 6:16 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Дек, 2005 9:57 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Този хляб има плътна структура и по-остър аромат от обикновения хляб с мая.
Приготвянето му е малко продължително, но крайният резултат си заслужава усилията 8).

Петък сутрин
Ръжено брашно се пресява и залива с вряла с вода, като кашата трябва да е гъста, като качамак. С точилка се бърка, докато тестото спре да се залепва за нея.
Тестото се слага в пластмасова кофа (ако нямате дървени нощви), покрива се с капак и се слага на топло (20-22 С).

Петък вечер
Тестото се премесва с малко ръжено брашно. Връща се в кофичката от доматено пюре, покрива се с капак и се връща на топло.

Събота сутрин
Тестото се размесва и към него се добавя кисел квас. Меси се отново.
Прибира се на топло до вечерта.

Събота вечер
Тестото се премесва, като в него може да се добави някакъв ароматизатор (портокалови корички, напр.).

Неделя сутрин
Оформят се хлебчета (за по-голямо удобство се работи с мокри ръце), всяко хлебче се намазва с гореща вода и поръсва с брашно. Може да поръсят с анасон, ким или семе от копър.
Тестото е лепкаво, колкото и брашно да се слага в него, затова не се увличайте с набрашняването му.
За да бъдат красиви хлебчетата, се пекат в правоъгълна кексова форма.

NB За да бъде хлябът черен, тестото се оцветява с меласа (ако някой от живеещите в България знае, къде има, да казва веднага!!!), какао или кафе.
За кисел вкус добавката е много по-прозаична - оцет.

Времето за втасване и 'узряване' може да се намали, като част от ръженото брашно се замени с пшенично. Обаче тогава няма да е толкова лепкав, колкото е само с ръжено брашно :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Дек, 2005 8:36 pm Нед 



Благодаря,biskvitka!Честито Рождество и Весела Коледа!
Много ни изненада и зарадва бързия отговор за рецептата за клисав хляб.
може би още тези дни ще направим опит да я изпълним,и ще пиша какъв е резултата.Още веднъж - благодаря и наздраве!


  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB