Пускам рецептата с уговорката, че никога не съм я правила.., но понеже
Бисквитка е такава ентусиастка, няма да и троша хатъра я..
. Източникът е "С нож и вилица около света" или нещо в този дух..
, а произхожда от Мароко.
Кускус
Необходими продукти: (5-6 порции)
500 г. грис
1 1/2 -2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
40 г. масло
1 ч. л. брашно
Начин на приготвяне:
Поставяме гриса в тава и се напръсква с подсолена вода. С длан се трие вкръг, като се добавя по малко брашно, до появата на малки топченца с големината на просени зрънца. Пресипва се в сито, което се слага
плътно в/у вряща вода или бульон. Върху ситото се поставя
плътно прилягащ капак. Покрива се добре с многократно нагъната кърпа, за да не достига студен въздух до гриса. След около час грисът е готов - топченцата стават съвсем прозрачни. Накрая се добавя маслото и се разбърква много внимателно.
Сервира се горещ към зеленчуци, месо или с лют сос.
Е, успех на ентусиастите!