Ето, най-сетне обещаната рецепта. Извинявайте много за закъснението..
Хлебчета с маслини и кимион
Необходими продукти: (16-18 броя)
700 гр. брашно (+ допълнително за поръсване)
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 с.л. олио ( в случая заместваме с-2 с.л. зехтин - екстра върджин)
13-14 гр. прясна мая
350 -400 мл. хладка вода
------------------ това е 1/2 доза основно тесто за хляб -----
2 с.л. семе от кимион
50 гр. обескостени маслини
1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в част от водата и оставяме настрани за 15- тина мин. да се активира. В купа смесваме брашното, солта, зехтина, захарта и разтворената мая и колкото вода е нужна, за да замесим меко тесто. Оформяме на топка, намазваме със зехтин и оставяме настрани да втаса, покрито с намаслен целофан.
Към готовото тесто добавяме половината кимион, омесваме още веднъж, за да се разпредели добре. Нарязваме на парчета с големината на яйце. Половината оформяме на топчета, във всяко от тях поставяме по една маслина. Всяко от останалите парчета срязваме на две, оформяме тънки пръчки (цилиндърчета). Слагаме ги на кръст, по средата поставяме четвърт маслинка, прехвърляме едното цилиндърче в/у маслината, поствяме нова-прехвърляме друго цилиндърче в/у нея и така докато оплетем цялото тесто (не знам как да го обясня по ясно..

. По същия начин правихме гирлянди като деца - без маслините естествено..

. Ако се затруднявате, сплетете на плитки, като м/у пръчките слагате от време на време по четвърт маслина).
Оставяме хлебчетата да втасат докато удвоят обема си. Мажем с разбито яйце, поръсваме с кмион и печем в предварително загрята фурна (220 гр.) за 20-25 мин.
Приятен апетит!
