Това печиво се прави на Коледа, но става и за Halloween. По тази рецепта един бостънски ресторант прави хляба за прочутите си сандвичи. А ето и самата рецепта:
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. масло със стайна температура
1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. мед
1 ч.ч. пюре от тиква
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
3/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян карамфил
1/4 ч.л. индийско орехче (аз сложих кориандър)
1 ч.ч.млени орехи (около 100 г)
1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат (аз размених пропорциите)
Правоъгълна форма за кекс (в идеалния вариант две по 22 см или една поне 30 см) се намазва с мазнина и се наръсва с брашно. Дъното се покрива с хартия за печене, изрязана точно по размерите му. Брашното се пресява и смесва с подправките и набухвателите. Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и се добавят яйцата, едно по едно и меда. Миксерът се превключва на най-ниска скорост и се сипват на малки части, като се редуват, млякото и брашното. Започва се с брашно и се свършва с него. Добавя се тиквеното пюре и след като се поеме от тестото, се сипват и орехите. Сместа се пресипва във формата и се пече в предварително нагрята до 180 градуса фурна 1 1/2 час или докато клечка. забодена в средата не излезе суха. Изважда се от формата след като се охлади до стайна температура.
Сандвичите се правят с масло, пушено месо или шунка и зелена салата, но и с кашкавал не са никак лоши.
Понеже в България не съм виждала да се продава консервирана тиква, давам моята рецепта за тиквено пюре.
ТИКВЕНО ПЮРЕ
Тиквата се нарязва на малки парченца и се задушава с малко масло и вода, след като омекне, се смачква с преса.
|