Зелника го опитах с печени кори, но честно казано, не се получи добре. Затова следващия път не изпекох корите, а ги използвах веднага, щом ги разточих, дори не ги подсуших. Плънката беше вегетарианска, но стана много вкусно. Ето я и моята версия:
За корите:
около 500 г брашно (оставете си и за разточването)
200 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
Замесва се средно твърдо тесто, от него се оформят 5-6 топчета и се оставят на топло, поктити с кърпа, за 20 мин. През това време се прави плънката.
Половин средна зелка се задушава до омекване с повечко мазнина (или 250-300 г сланина, нарязана на кубчета). Добавят се една глава лук, нарязан и запържен отделно и 3-4 настъргани варени картофи (или шепичка варен ориз), за да отнемат от солта на зелето.
Разточва се кора, по-голяма от тавата. Слага се леко 'накъдрена' в намаслена тавичка. Отгоре се ръси с плънка и малко олио. С останалите кори се постъпва аналогично, като върху последната се ръси само олио. Пече се в умерена фурна (180 градуса). След като се извади от фурната, зелникът се наръсва с вода и се захлупва с друга тава, за да омекне.
|