Заемам се с темата за Великденските козунаци. Ще преведа каквото намеря. Ето първата рецепта:
Продукти:
16 яйца
60 гр. суха мая
300 мл прясно мляко
2 с. л. мастика
100 гр. захар
3/4 ч. л. канела
брашно
1 с. л. олио
Приготвяне:
Счупете 12 от яйцата, разделете белтъците от жълтъците и ги разбийте. Прибавете сухата мая разтворена в топло прясно мляко, жълтъците, мастиката, захарта, олиото и и щипка канела. След това добавяйте брашно докато се отдели от стените на съда и стане топка, омесете и разделете на 4 топки.
Покрийте ги с кърпа и ги оставете на топло място за няколко часа да втасат / да увеличат обема си.
Останалите 4 яйца сварете (варете около15-20 мин). Сложете по 1 яйце нв всяко топче преди да сложите да печете на умерена температура. Печете докато станат златисти.
|