Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Апр, 2006 8:55 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Козунак със стафиди

1 кг брашно
6 яйца, разбити (колкото да се хомогенизират, не е нужно супер избиване)
200 г захар (сложихме 300)
250 г масло (с консистенцията на сметана)
300 г прясно мляко
2 пак мая (на Др. Йоткер)
сока и настърганата кора на един лимон
щипка сол

за пълнеж и украса:
2 с.л. ром
стафиди
бадеми
Жълтък за намазване

Брашното се пресява 2-3 пъти със солта (това се прави, за да стане козунакът по-пухкав). Към него се добавя сухата мая и останалите съставки, без маслото.
Тестото се меси, като по време на месенето се добавя по малко масло.
Не трябва да се използва всичката мазнина, оставя се около 3 с.л. за оформлението. (Остана повече масло)

Тестото се оставя да втаса (докато удвои обема си), премесва се, втасва отново и се оформя.

Стафидите се измиват и накисват в рома.

Откъсва се една малка топчица, около 50 г.

Останалото тесто се разточва на правоъгълна кора (е, може и овална), като кората трябва да е много дълга (повече от метър). Намазва се с останалото масло и се поръсват стафидите. Завива се руло.

Рулото се срязва на две по дължина с остър нож. Двете половини се плетат като въже, като се следи, разрезът да е отгоре през цялото време.

"Въжето" се хваща с де ръце и се навива (не много стегнато) на спирала в намаслена тава. В центъра се слага цветенце, направено от топчето тесто.

От топчето се оформя фитил (около 30 см), който се намазва с мазнина и се връзва на въсел. Краищата се подпъхват в дупката посредата (като тези хлебчета).

Козунакът се намазва с жълтък, смесен с малко олио и се оставя да втаса. Като удвои обема си, се намазва още веднъж и се пече на 200 С. Като се зачерви отгоре, се покрива с фолио и се допича.

Готовият козунак кънти на кухо, като се чукне по него. Може да се провери по класическия начин, с дървена клечка или шиш.

Може да се яде, след като изстине.


Last edited by biskvitka on 23 Апр, 2006 10:53 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2006 10:49 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
...Готовият козунак кънти на кухо, като се чукне по него. Може да се провери по класическия начин, с дървена клечка или шиш.


Това удар по главата на половинката ли е?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2006 1:14 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Бисквитке просто... свалям шапка за плетенетои розичката. Преписано и ще бъде изпробвано 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2006 1:59 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, чиято глава ти е подръка. Може и на някой от офиса (напр. големият шеф) :P

Специално този козунак стана грозноват, защото освен мен, го премятаха още няколко човека :twisted:

Мнението за него беше, че не е хубав, но всички хапнаха по три парчета (след сериозно изпитно преяждане!!!) Добре, че тортата ми мина точно преди него :P

Марабу, благодаря!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB