Козунак със стафиди1 кг брашно
6 яйца, разбити (колкото да се хомогенизират, не е нужно супер избиване)
200 г захар (сложихме 300)
250 г масло (с консистенцията на сметана)
300 г прясно мляко
2 пак мая (на Др. Йоткер)
сока и настърганата кора на един лимон
щипка сол
за пълнеж и украса:
2 с.л. ром
стафиди
бадеми
Жълтък за намазване
Брашното се пресява 2-3 пъти със солта (това се прави, за да стане козунакът по-пухкав). Към него се добавя сухата мая и останалите съставки, без маслото.
Тестото се меси, като по време на месенето се добавя по малко масло.
Не трябва да се използва всичката мазнина, оставя се около 3 с.л. за оформлението. (Остана повече масло)
Тестото се оставя да втаса (докато удвои обема си), премесва се, втасва отново и се оформя.
Стафидите се измиват и накисват в рома.
Откъсва се една малка топчица, около 50 г.
Останалото тесто се разточва на правоъгълна кора (е, може и овална), като кората трябва да е много дълга (повече от метър). Намазва се с останалото масло и се поръсват стафидите. Завива се руло.
Рулото се срязва на две по дължина с остър нож. Двете половини се плетат като въже, като се следи, разрезът да е отгоре през цялото време.
"Въжето" се хваща с де ръце и се навива (не много стегнато) на спирала в намаслена тава. В центъра се слага цветенце, направено от топчето тесто.
От топчето се оформя фитил (около 30 см), който се намазва с мазнина и се връзва на въсел. Краищата се подпъхват в дупката посредата (като
тези хлебчета).
Козунакът се намазва с жълтък, смесен с малко олио и се оставя да втаса. Като удвои обема си, се намазва още веднъж и се пече на 200 С. Като се зачерви отгоре, се покрива с фолио и се допича.
Готовият козунак кънти на кухо, като се чукне по него. Може да се провери по класическия начин, с дървена клечка или шиш.
Може да се яде, след като изстине.