Оригиналното име е "Доматен хляб", но понеже има вече такъв, добавих и "плънката" към заглавието..
А, рецептата взех от
тук.Надявам се
Марабу да не се сърди, че ще я пейстна и във форума.
Продукти:
300 г брашно
100 мл доматен сок
100 мл вода
2 ч л захар(меласа, мед)
2 ч л сол
1 ч л суха мая
1 с л зехтин
1 с л риган
1 с л чесън (по желание)
по желание
1 с л песто
1 с л ситно нарязани пресни подправки(риган, мащерка
или само чубрица )
3 с л (настърган или на кубчета) кашкавал
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути.
• Добавя се сокът от доматите и се разбърква.
• Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично тесто, като накрая се добавя маслото и солта (ако изполвате и песто, настърган кашкавал то ги добавете заедно със сухия чесън).
• Оформете тестото на топка и поставете в намаслена купа (плик), покрийте и оставете за 1 час.
• Разточете тестото в правоъгълник и поставете кубчетата кашкавал. Навийте на руло.
• Поставете в намаслена форма за хляб ( 26 * 12), покрийте с намаслено свежо фолио и оставете за още 30 минути.
• Печете в предварително загрята фурна на 210 С за около 30- 40 минути.
Страшно е вкусен, трепач направо, а коолко лесно се прави..
Единствената ми грешка, която май стана практика..
, е че не направих двойна доза..
Благодаря ти,
Марабу!
п.с. От ентусиазъм ,за малко да забравя..сложих само 1ч.л. риган, защото моят е много ароматен и се страхувах, че може да дойде в повечко, намалих малко и чесъна, (изисквания на единия косуматор са -с колкото може по-малко от него..
) и сякъш ми глътна ,малко повече брашно..но не съм много сигурна.
. Божествен беше, ще го правя съвсем редовно!