Много мек, нежен и вкусен плодов кекс. Не е прекалено сладък, малко е влажен, но е невероятно вкусен.
2 ч. ч. нарязани ягоди (сложих 2 1/2 ч.ч. цели - не съм ги мерила нарязани, защото направо ги смлях
)
2 яйца
3/4 ч.ч. олио (става много мазно, олиото е по-добре да е 1/2 ч.ч.)
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат (следващия път ще сложа цяло пакетче бакпулвер)
1 ч.л. канела
Фурната се включва на 170 С.
Ягодите се пюрират с робот или блендер. Оставят се настрана.
Яйцата се разбиват с олиото. (Аз отделих белтъците от жълтъците и ги разбих поотделно, не че имаше особен смисъл от това
)
В друг съд се смесват захарта, брашното, набухвателя и канелата.
Яйчно-маслената смес се добавя към сухите съставки и се разбърква. Добавя се и пюрето от ягоди.
Тестото се изсипва веднага в намаслена и поръсена с брашно продълговата форма за кекс (хляб).
Хлябът се пече около 50 мин или докато стане готов (проверява се с клечка).
Изважда се от фурната и след няколко минути и от формата. Охлажда се върху решетка.
Източник