Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 05 Юли, 2022 12:40 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 17 Юли, 2006 5:39 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2006 2:05 pm Пон
Мнения: 48
MR.LAZY написа:
Рецептата не е ли нещо подобно на това? Сега остава да кажеш коя е мама и къде е показала как го прави.


не е. И майката явно е друга.

ама ето рецептата:
150 мл. прясно мляко
150мл. вода
42 г. прясна мая /1 пакетче)
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 с.л олио
1 с.л. оцет
2 яйца за вътре и 1 за мазане
около 1 кг. брашно, да не е много твърдо тестото

сирене, олио/кой то иска мас, казват, че било по-вкусно

първо си правя закваска от маята, малко вода, сол и захарта. За 10-15 мин. През това време пресявам брашното, приготвям всичко останало и разбивам малко яйцата. Всичко сипвам в кладенчето и меся. Когато е готово, поставям в купата, поръсвам с малко брашно и завивам с мокра кърпа - не знам защо, но някъде така прочетох и вчера така направих. Когато удвои обема си /ако е на топло - половин час/ разделям на 3 топки, всяка от тях още на 3 и ги точа (на леко правоъгълни кори) така по комплекти. Като приготвя първите 3, слагам на първата - олио + сирене, отгоре втората, пак олио и сирене и на третата - само сирене. Завивам на руло и леко издърпвам встрани. Режа на рулца - дълги по 3-4 см. и нареждам прави в тавата (намазана с олио). Така и с останалите два комплекта топки. Като пиша, че се слага олио, то е колкото да се намаже леко кората - аз го правя с четка, иначе може да стане мазна.
Наредени изглеждат така:

Image

пак се завива и се оставя да втаса.

Намазва се с разбитото яйце и малко мляко или олио.

Image

Пека в незагрята фурна, така се "вдига" още малко - за около 20-30 мин., но си зависи от фурната - вижда се, кога е готова.

Image

Image


Та щях да добавям, че така на розички я правя за пръв път, но е много лесно. Майка ме беше научила /и досега така правех/ -
* разтоквам корите, що-годе тънко, но не съвсем и между всяка - олио и сирене (е, за сиренето е моя измислица, че така я обичаме, тя слага през една сирене)
* всички се нареждат направо в тавата, като диаметъра на корите трябва да е поне 2см. по-малък от тавата, за да може да втасва.
* с ръце прави дупка в средата и започва едно усукване и издърпване навън, да стане като голям охлюв.
* така месеницата стои на конци, като се разчупи, не че и тази нямаше, но там са като на козунак.

Обаче сина направи признание: "Ийеее, таз от на баба по-хубава вече"


Last edited by pep-4o on 18 Юли, 2006 9:02 am Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 7:47 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
:) Много често правя такова нещо за закуска. След омесване разделям тестото на три части и ги разточвам на големи кори, намазвам с олио или друга мазнинка, наръсвам натрошено сирене,навивам на руло и го режа напречно. Нареждам парчетата вертикално, намазвам с олио алуминиево или полиетиленово фолио и го покривам. Оставям през ноща в хладилника, а сутринта го пека около 40 пинути. Много хубаво се получава и бързо!!! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 9:26 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Аз я правя почти като Пепчо. Но използвам мас задължително - по-вкусни и бухнали стават печивата с нея. Вместо прясно, може да се използва кисело мляко. Топките ми са 8, нареждам корите една върху друга, режа ги на 2 половини и тогава започвам да усуквам всяка от половините на фитил - с всяка ръка в противоположна посока (както се извива пране). (Целта е да стане месеницата на конци.) Тогава режа на кръгчета и ги нареждам като Пепчо в тавата. Втасване, мазане и т.н. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса.
След изпичането, следва задължителното напръскване със студена вода и покриване с кърпа, "да отиде на нивката". :P


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 11:34 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Радост написа:
Но използвам мас задължително - по-вкусни и бухнали стават печивата с нея.


Абсолютно! Друго си е животинската мазнинка. Междувпрочем, масленицата стана и с масло, но пак не се топи в устата така, както с масчица...


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 11:37 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2006 2:05 pm Пон
Мнения: 48
Куцо пиле написа:
Радост написа:
Но използвам мас задължително - по-вкусни и бухнали стават печивата с нея.


Абсолютно! Друго си е животинската мазнинка. Междувпрочем, масленицата стана и с масло, но пак не се топи в устата така, както с масчица...


Добре сте вие, явно нямате проблемация с кръвнишко, холестеролиииииии :-? :-? :-? :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 3:11 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Проблемации с кръвно и холестероли се лекуват с алкохоли! :P
Търси в алкохолната тема! ;) :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 3:12 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Quote:
Абсолютно! Друго си е животинската мазнинка.
Айде сега глезотии, с масълце си е идеално.


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 3:18 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Радост написа:
Топките ми са 8...


Честито! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 3:19 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Алеко написа:
Радост написа:
Топките ми са 8...


Честито! :mrgreen:


Тц, тц, гледай го как позеленя от завист! :P :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Месеница
Сготвено на: 18 Юли, 2006 3:22 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абсолютише!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB