Посвещава се на
Дулсинея и всички лукомразци
Опитат ли го веднъж, сами ще режат лука за това вкусно нещо
Рецептата е много точна, а тартът - вкусен и бърз.
За тестото:
1 ч.ч. (240 мл) брашно
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
40 г масло от хладилника
6 с.л. прясно мляко
За плънката:
2 с.л. зехтин или масло (използвах олио + накрая за аромат масло)
2 големи глави лук, нарязан на тънки ивички
1/2 ч.л. прясна или сушена мащерка
1 чйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко (сложих поравно и от двете)
2 ч.л. маково семе
сол, черен пипер и индийско орехче
Лукът се запържва в загрята мазнина, докато омекне и стане златист. Подправя се със сол, пипер и мащерка. Оттегля се от огъня и се оставя да изстине.
Фурната се загрява до 200 С.
Замесва се тесто за основата. Брашното се смесва със солта и набухвателя, пресява се и се смесва с маслото, нарязано на кубчета. С два ножа или с ножа на кухненския робот се правят трохи от брашното и маслото. Добавя се млякото и се замесва бързо меко тесто.
Тестото се разпределя на тънък слой (може да се разточи, за по-равномерен пласт) в тавичка с Ф 22 см (моята е с подвижно дъно). Отгоре се поръсва запържения лук и се залива със смес от разбито яйце и сметана / кисело мляко. Поръсва се с мак и индийско орехче.
Тартът се пече, докато повърхността му стане златиста (около 30-35 мин).
Нарязва се на парчета и се поднася топъл.