Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:26 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Авг, 2006 10:49 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Посвещава се на Дулсинея и всички лукомразци :mrgreen: Опитат ли го веднъж, сами ще режат лука за това вкусно нещо ;)

Рецептата е много точна, а тартът - вкусен и бърз.

За тестото:
1 ч.ч. (240 мл) брашно
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
40 г масло от хладилника
6 с.л. прясно мляко

За плънката:
2 с.л. зехтин или масло (използвах олио + накрая за аромат масло)
2 големи глави лук, нарязан на тънки ивички
1/2 ч.л. прясна или сушена мащерка
1 чйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко (сложих поравно и от двете)
2 ч.л. маково семе
сол, черен пипер и индийско орехче

Лукът се запържва в загрята мазнина, докато омекне и стане златист. Подправя се със сол, пипер и мащерка. Оттегля се от огъня и се оставя да изстине.

Фурната се загрява до 200 С.

Замесва се тесто за основата. Брашното се смесва със солта и набухвателя, пресява се и се смесва с маслото, нарязано на кубчета. С два ножа или с ножа на кухненския робот се правят трохи от брашното и маслото. Добавя се млякото и се замесва бързо меко тесто.

Тестото се разпределя на тънък слой (може да се разточи, за по-равномерен пласт) в тавичка с Ф 22 см (моята е с подвижно дъно). Отгоре се поръсва запържения лук и се залива със смес от разбито яйце и сметана / кисело мляко. Поръсва се с мак и индийско орехче.

Тартът се пече, докато повърхността му стане златиста (около 30-35 мин).

Нарязва се на парчета и се поднася топъл.


Last edited by biskvitka on 28 Дек, 2006 3:09 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 10:59 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Юли, 2006 2:01 pm Чет
Мнения: 20
Location: Сливен
Мерси за посвещението.
Задължително ще го сготвя. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 11:25 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Дулсинея написа:
Мерси за посвещението.
Задължително ще го сготвя. ;)


Това наистина не е за изпускане! Ако трябва, ще дойда до Сливен да ти нарежа лукчето.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 1:54 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Юли, 2006 2:01 pm Чет
Мнения: 20
Location: Сливен
Ще се възползвам от предложението , Алеко! :lol:
Не е необходимо да идваш в Сливен, аз като идвам в София ще черпиш нарязан лук. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 2:42 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Някакви предпочитания? Червен, обикновен, воден?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 3:46 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Юли, 2006 2:01 pm Чет
Мнения: 20
Location: Сливен
Някакви предпочитания? Червен, обикновен, воден?


Да е повечко - може и нарязан на едро с малко магданоз , подправен с оцет и олио (нещо като салатка) :mrgreen: . Към салатката една сочна пържолка добре ще дойде. :knife:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 4:15 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Подушвам, че сме от една порода! Това с пържолката много ми хареса. Тя става и за гарнитура към тарта на Биски.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2006 4:35 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Юли, 2006 2:01 pm Чет
Мнения: 20
Location: Сливен
Мен, ако питаш, пържолките са чудесна гарнитура към всякакви зеленчуци. :) И колкото повече гарнитура, толкова по-добре ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB