Едно от най-мързеливите неща на света, поради което много уважавано от мен
1 купичка* кисело мляко + 1 ч.л. сода
2 купички брашно
1 с.л. олио
масло
сирене около 100-150 гр. в зависимост от желанието
Разбърква се всичко, оформя се на топки/топчици и се полага в тавата, като под и върху всяка топка се слага парченце масло. Количеството масло се определя според размера на питките.
Пекат се в предварително силно загрята фурна (при мен 220С) 10 минути, докато се зачервят и след това фурната се изключва и се оставят да се допекат. Толкоз.
Тъй, сега, в оригиналната рецепта на кръстницата ми сиренето отсъства, ама нали обичаме по-блажничко да е... Всичкото нещо го бъркам с лъжица, никакви миксери и други автоматики, макар че до ден днешен не схващам как брашното успява да се хомогенизира с млякото...както и да е.
*Купичка за мен е най-удобния "контейнер", тъй като не е ясно колко трябва да е голяма, важното е съотношението брашно:мляко да е 2:1 (това прави рецептата особено любима за човек като мен
). Вчера ги правих използвайки голямшка чаена чаша и съответно поувеличих количеството олио, но не много.
Най-добрият размер на топките мисля, че е колкото средноголяма ябълка (каквото и да значи това
), или хммм 5 см диаметър на основата.
Приятно, аз отивам да хапна една. А, между другото вчера ги направих с кефир, много добре шупва със содата!