Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:47 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 23 Ное, 2006 3:33 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Окт, 2006 12:26 pm Сря
Мнения: 85
Location: София
телец написа:
Искате ли рецептата за Коледен Щолен?
Ако ми се помолите,ще ви я издам с най-голямо удоволствие,но после пък ще черпите по парче :P
Такива рецепти не се издават, но човекът, с когото приготвяхме щолените
по Коледа,духна за Америка и сега не ми се правят щолени сама! :cry:


Щолен
ПРОДУКТИ:
1.султанас(рашно)-125h,
2.галета-160гр
3.стафиди-бели-250гр и черни-125гр
4.касис и френско грозде-125гр
5.захаросани лимонови и портокалови кори-50гр
6.щипка сол
7.лимон-настъргана кора
8.индийско орехче-щипка
9.канела, карамфил,джинджифил-7гр
10.бадеми-сурови-25гр
11.збр яйца
12.кафява захар-125гр
13.коняк-50гр
14.бира ГИНЕС-черна-25мл
15.мас-1кут от кис.мляко
Начин на приготвяне:
Смесва се брашното,галетатна,боровинки,стафиди,маста,захар,кори,солта,лимонови кори,индийско олрехче,вс.подправки,бадемите.Към обърканата смесдобавяме избититеяйца,захар,коняк, бира.Измесва се еднородно тесто.Слагате в специална форма,намазцана с масло,покривате с пекарска хартия и варите на водна баня-4до 6часа.След изстиване обръщате и обилно поръсвате с пудра захар,овивате с целуфан и чакате няколко дни да дойде КОледа!Добър апетит!


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Щолен
Сготвено на: 23 Ное, 2006 9:49 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
телец написа:
... Смесва се брашното...

Колко е брашното?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Щолен
Сготвено на: 23 Ное, 2006 10:16 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
телец написа:
14.бира ГИНЕС-черна-25мл


Липсва и много важната подробност да се каже какво става с останалата бира.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Щолен
Сготвено на: 01 Дек, 2006 11:00 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Окт, 2006 12:26 pm Сря
Мнения: 85
Location: София
biskvitka написа:
телец написа:
... Смесва се брашното...

Колко е брашното?

Брашното е 125грама-СУЛТАНАС
Забравила съм да пиша, че се слага на загрята фурна около180градуса
Страхотене!


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 01 Дек, 2006 11:13 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В нашия магазин няма брашно СУЛТАНАС :(


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 01 Дек, 2006 11:43 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
В нашия магазин няма брашно СУЛТАНАС :(


Като няма СУЛТАНАС, вземи ПАШАС!


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 01 Дек, 2006 12:31 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Какво е това брашно СУЛТАНАС? За пръв път го чувам :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 02 Дек, 2006 9:35 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Е как така не знаеш? Това е специално брашно, правено още от времето на Османската империя и използвано за баклавичките на султана! :P


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 22 Яну, 2007 4:41 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
ох... това са най-страхотните новогодишни сладкиши!
Умирам за тях! :ligi:
Може би ще пробвам да го направя! С обикновено брашно, ако не намеря от бейското! 8)
Вари се 4 - 6 часа!!!??? правилно ли съм разбрала? :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 22 Яну, 2007 5:08 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Слагате в специална форма

Роси, трябва да имаш форма за щолен. Представлява нещо такова.


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 22 Яну, 2007 5:16 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
а-а-а... разбрах! :oops:
То и формата му е като на истински щолен!!! 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 22 Яну, 2007 7:45 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Бее, султанас са май някакъв вид стафиди - по името на гроздето.

http://images.google.bg/images?hl=bg&q= ... a=N&tab=wi


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 22 Яну, 2007 8:53 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
yosif написа:
Бее, султанас са май някакъв вид стафиди - по името на гроздето.


И аз това намерих, когато търсих що е туй.


 Profile  
 
 Рецепта: Щолен
Сготвено на: 23 Яну, 2007 11:15 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Да, така излиза, но пък после са стафидите - 250 гр.
Явно 125 гр е брашно някакво. :roll:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB