Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:00 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Яну, 2007 2:25 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Продукти:
1 кг. бутер тесто
350-400 гр. гъби
200 гр. дробчета
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 лимон
1/2 ч.ч. брашно
25 гр. прясно масло /олио/
1 кубче пилешки бульон
чер и червен пипер
сол

Приготвяне:

Бутер тестото се разстила на кора. Изрязваме няколко окръжности с формата и големината на йенското стъкло, в което ще приготвим ястието. Слагаме парчетата / капаци / да бухнат във фурната. Плънка: Гъбите леко се пасират и се сваряват в 1/2 л. вода. Дробчетата се нарязват на ситно, добавя се олио и се запържва. Гъбите се изцеждат и се добавят към дроба, прибавя се кубчето пилешки бульон също. Слага се сол и чер пипер на вкус.

Отделно се приготвя сос бешамел със брашното, гъбения бульон и прясно мляко. Подправя се с червен и черен пипер и сол на вкус. Соса и плънката се смесват. След като тестото бухне, на дъното на йенското стъкло поставяме част от плънката и покриваме със тесто. Така редуваме докато свърши плънката и завършваме с бутер тесто - капаче. Пече се 5-6 минути.

Оригиналното име на рецептата е "Баница с пилешки дробчета" и е на Валентин Дженатов от гр. Бургас, победител в категорията "Мъжко участие" в конкурса "Моята щастлива рецепта'2007".


Attachments:
piesdrobcheta.jpg [95.55 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2007 4:28 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Слагаме парчетата / капаци / да бухнат във фурната.
Да си питам, че не ми стана ясно - какво значи това - пекат ли се във фурната или тестото си втасва, фурната включена ли е.

MR.LAZY написа:
Пече се 5-6 минути.
Ако окръжностите бутер тесто не са печени предварително, 5 -6 минути дали ще са достатъчни за изпичането им.

Мистър, знам че не си писал ти рецептата, може и да не си видял цялостното й приготвяне, но тъй като си опитал резултата, все пак имаш някаква идея по въпросите ми. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2007 4:53 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Като главен технолог на семейството, отговарям вместо Мистъра.

Шефът каза, че плънката е била много сочна, но тестото не е било глетаво, затова смятам, че кръговете трябва да се запекат, докато поизсъхнат и дори леко да пожълтеят.

Това за бухването не е точно от технологична гледна точка - ако се сложи бутертесто на температура, по-ниска от 200 С, мазнината ще изтече и тестото ще се изпържи, без да се отделят отделните пластове. Нито ще е вкусно, нито ще е красиво.
Предполагам, че авторът на рецептата не се е изразил ясно, защото паят му освен красив, казват, че е бил и вкусен ;) .


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2007 5:45 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Благодаря на главния технолог. :) :)

Така наистина блатовете няма да са глетави - като са печени поотделно предварително.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 3:33 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз го правя почти по същият начин ,затова не отделям в нова тема.С две разлики.Не го правя на пластове,а с една отдолу кора от многолистно тесто,която се прегъва и обхваща част от стените на съда и една от горе.И вместо сос бешамел,върху плънката от дробчета и гъби ,(може и малко лук) се слага 1 к.заквасена сметана разбъркана с 1 яйце и кашкавал.Горната кора се нацепва леко на ромбчета като баклавата,за декорация.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2008 5:10 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Дек, 2006 9:39 am Пон
Мнения: 11
Мим-маш, а преди да изсипеш плънката върху първата кора, запичаш ли я (кората)? И в плънката прибавяш ли нещо, което да обере излишната течност, като галета, например?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2009 5:00 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
MR.LAZY написа:
Гъбите леко се пасират и се сваряват в 1/2 л. вода... Гъбите се изцеждат и се добавят към дроба

Нещо не ми стана ясно .. ако гъбите се пасират ще станат на каша ..... и после как да я отцедим тази каша?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2009 6:39 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Kabal написа:
Нещо не ми стана ясно .. ако гъбите се пасират ще станат на каша ..... и после как да я отцедим тази каша?


Рецептата не е написана добре. Не пасирай, само нарежи гъбите.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB