Продукти:
300 гр. бутер тесто
1 кг кайсии
1 с.л. овесени ядки
200 гр. орехи
350 гр. захар
2 яйца
100 гр. масло
Приготвяне:
Разстелете бутер тестото в кръгла тавичка и повдигнете краищата. Набодете дъното с вилица. Смелете 125 г от орехите и ги смесете с мекото масло и 80 гр от захарта. Прибавете към тази маслена паста яйцата. Изсипете крема върху тестото и поръсете с овесените ядки. Измийте кайсиите и им извадете костилките.
Подредете ги върху крема и наръсете с останалото количество смлени орехи. Поръсете с 80 г захар и опечете в предварително загрята до 210 градуса фурна в продължение на 40 мин.
След като кайсиевата пита изстине, я залейте отгоре с карамел, който сме направили от остатъка от захарта и 1 суп.лъжица вода.
Рецептата е на Валентина Иванова от гр. Благоевград, взела наградата на журналистите в конкурса "
Моята щастлива бутер рецепта'2007".