Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:41 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Яну, 2007 1:30 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много ароматен и вкусен хляб

75 г тиквени семки

за тиквеното пюре
1 с.л.масло
350 г тиква, обелена и нарязана на малки кубчета
10 мл прясно мляко
1/4 ч.л. сол
щипка индийско орехче

за тестото
500 г бяло брашно
20 г прясна мая
1 чл.л захар или мед
~ 100 мл вода (количеството и зависи от сочността на тиквата)
1 1/2 ч.л. сол

за джинджифиловото масло
100 г меко масло
2 см пресен джинджфил, фино настърган
1/2 с.л. прясна мащерка, фино нарязана
1/4 ч.л. сол

Приготвяне:
1. Тиквено пюре
Маслото се разтопява в дълбок тиган или касеролка, добавя се тиквата и се задушава. Сипва се млякото. Като кипне, огънят се намалява. Задушава се около 10 мин или докато тиквата омекне. Подправя се със сол и индийско орехче. Тиквата се пюрира и се охлажда.

Марабу ме "светна" (за което и благодаря) за по-бърз начин на правене на тиквено пюре, а именно - печене на тиквата в микровълновата. Така пюрето не е воднисто, а и наистина става за няколко минути.
Прекарах тиквата през цедка, за да отстраня грубите влакна.

2. Тесто
Маята се разтваря в малко вода със захарта / меда. Отгоре се поръсва с малко брашно и се оставя да втаса за около 15 мин. Добавят се брашното, тиквеното пюре, 2/3 от тиквените семки, сол и вода, колкото е необходимо да се получи меко тесто. Хубаво се размесва (месих на ръка, много е приятно :P), покрива се с кърпа и се оставя да втаса около час или докато обемът на тестото се удвои.
Втасалото тесто се премесва и се оформя на топка, като отстрани се нацепва с нож, за да заприлича на тиква.

Отново се покрива и се оставя да втаса за около 1/2 час. Включва се фурната на 200 С.

Хлябът се намазва с кашичка от брашно и вода (тук идеята е на Гоце) и се поръсва с тиквени семки.
Пече се в долната част на фурната на 200 С около 40 мин.

Като поизстине малко, се поднася с масло с джинджифил.

Масло с джинджифил
Всички съставки се смесват, оформя се топче и се прибира в хладилника, за да се стегне.

Източник: Zorra от Kochtopf


Attachments:
tikwen_hf.jpg [31.74 KiB]
Not downloaded yet
tikwen_h.jpg [37.8 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2007 3:03 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Това изглежда фантастично, особено цепването с нож. :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2007 4:19 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Майко мила! Умрях!


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2007 7:56 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Какъв фантастичен цвят има... Това ще е страхотно с рачел - има ли някой рецепта?


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2007 8:54 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък си го представям в ярък контраст с нещо соленко - тънко нарязана вратна пържолка примерно.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2007 9:09 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
При нас се изяде със синьо сиренце, но и само с маслото не беше никак лошо.

Съчетанието на толкова много и толкова силни подправки в маслото ме притесни, но се получи много добре 8) .

Рачел не правя, нямам нерви, а с вратните и всякакви други пържоли сме на Вие (все още) :oops: Затова у нас Лебът се яде със сирене :P (и вино)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Фев, 2007 9:29 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
...
Рачел не правя, нямам нерви, а с вратните и всякакви други пържоли сме на Вие (все още) :oops: Затова у нас Лебът се яде със сирене :P (и вино)


Да де, забравих, че вие предпочитате пържолите във вид на кайма, гарнирана с чедър с много Е-та... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2007 1:20 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Случайно попаднах на тази рецепта, но просто очите ми останаха в картинката, а и така хубаво звучи. Довечера, ако детето в мен пак не ме изгони от кухнята, ще се пробвам да го направя. Тъкмо е останало едно парче задушена тиква, което се чудех как да оползотворя.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB