Това е най-вкусният хляб, който напоследък е излизал от фурната ми
500 г брашно
300 мл газирана минерална вода (със стайна Т)
2 с.л. свинска мас (със стайна Т) или олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
7 г суха мая (сложих 20 г прясна)
Маята се разтваря в малко вода или се смесва с малко брашно, добавя се захарта и се забърква на рядка кашичка.
След десетина минути към така получената закваска се добавя на части пресято брашно и се замесва еластично и меко тесто, като към края се прибавят солта и мазнината.
Тестото се меси в продължение на десет минути, след което се оформя на топка и се слага в намазана с масло купа, покрива се и се оставя да втаса за един час.
Малко се поувлякох с брашното и тестото се получи една идея по-твърдо, отколкото трябваше, а и за да втаса по-бързо, му пуснах купонджийска музика - "Сватбата на Фигаро". Така беше готово след 40 минути в студения ми хол
Тестото се разделя на две.
Върху хартия за печене се оформят две плоски кори.
Моите бяха елипсовидни, за да се съберат и двете в една тава.Корите се покриват с кърпа и се оставят да втасат за още един час.
Този път без музика, озвучавахме се с бръмченето на робота, докато правих сос от синьо сирене.Фурната се загрява до 230 С, като в нея се слага и тавата, в която ще се пече хлябът.
На повърхността на фокачите се правят дупчици с пръсти и се намазва със смес от 3 с.л. олио и 1 с.л. вода (
при мен отиде по-малко), отгоре се поръсва едра сол (
за която ми триха сол на главата 
) и розмарин по желание.
Фокачите се пренасят в тавата заедно с хартията.
Хлябът се пече 13-15 минути, докато придобие златиста коричка.
Източник:
Карина от кукинг.нет.