Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Окт, 2018 7:57 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Фев, 2007 11:42 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е най-вкусният хляб, който напоследък е излизал от фурната ми 8)

500 г брашно
300 мл газирана минерална вода (със стайна Т)
2 с.л. свинска мас (със стайна Т) или олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
7 г суха мая (сложих 20 г прясна)

Маята се разтваря в малко вода или се смесва с малко брашно, добавя се захарта и се забърква на рядка кашичка.

След десетина минути към така получената закваска се добавя на части пресято брашно и се замесва еластично и меко тесто, като към края се прибавят солта и мазнината.

Тестото се меси в продължение на десет минути, след което се оформя на топка и се слага в намазана с масло купа, покрива се и се оставя да втаса за един час.

Малко се поувлякох с брашното и тестото се получи една идея по-твърдо, отколкото трябваше, а и за да втаса по-бързо, му пуснах купонджийска музика - "Сватбата на Фигаро". Така беше готово след 40 минути в студения ми хол 8)

Тестото се разделя на две.

Върху хартия за печене се оформят две плоски кори.
Моите бяха елипсовидни, за да се съберат и двете в една тава.
Корите се покриват с кърпа и се оставят да втасат за още един час.
Този път без музика, озвучавахме се с бръмченето на робота, докато правих сос от синьо сирене.

Фурната се загрява до 230 С, като в нея се слага и тавата, в която ще се пече хлябът.

На повърхността на фокачите се правят дупчици с пръсти и се намазва със смес от 3 с.л. олио и 1 с.л. вода (при мен отиде по-малко), отгоре се поръсва едра сол (за която ми триха сол на главата :twisted:) и розмарин по желание.

Фокачите се пренасят в тавата заедно с хартията.

Хлябът се пече 13-15 минути, докато придобие златиста коричка.

Източник: Карина от кукинг.нет.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Фев, 2007 12:43 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ох, извинете, г-жо Биски, аз съм едно малко момиченце и много моля да ме осиновите, ще слушкам и ще ям само хлебец - ТАКЪВ :plz:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Фев, 2007 12:59 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не отговарям на изискванията за осиновители :oops:

Но хлебецът ще бъде изпечен за първия форумски пикник ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Фев, 2007 4:29 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз не искам да бъда осиновен, само се записвам за редовни доставки от този хлебец. И аз ще слушкам, ако трябва.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Фев, 2007 10:59 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Бисквитке използвай това тесто за пица - резултата е потресаващ... общо взето във всеки хляб ако се замени водата..с газираната (стайна температура) резултата е по добър - отколко с обикновена вода :)

Сега опитай фокачата със свинска мас :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 9:54 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Marabu, с мас беше 8)
Ще пробваме и пица, благодаря :)

[hide]Ако знаеш, какви арабски питки стават с мас.... Ако чуят арабите, лошо ми се пише :twisted: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 1:04 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Даа, Биски, ти ме изкуши и наруших заканата си - поне няколко години - никакво месене. И Ипов най-доволен. И знаел, че с газирана вода всичко става по-хубаво, но до сега забравил да ми каже. :twisted:

Image

Image


Attachments:
cDSCI0048.JPG [80.99 KiB]
Not downloaded yet
cDSCI0042.JPG [83.32 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 2:27 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мляс! :facelick:

[hide=Мистър Л. да не чете]Умните ни мъже понякога заслужават :to4:[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 2:41 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Наистина страхотен домашен хляб. Беше. :twisted:

[hide]Моят мъж е готов академик - това произлиза от въпроса " а къде ми е "[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 3:34 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
да.. но аз имах предвид, че има друга фокача която е със 150 г мас :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2007 8:19 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ще я пробваме и нея!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2007 9:52 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
И аз направих вчера фокача по рецептата,обаче като знам възможностите на моя съпруг,а и нямахме друг хляб,намачках две дози.Естествено остана една питка за днес,но какво открих?Поръсих я точно както пише в рецептата с едра сол(счуках малко морска в хаванчето),и розмарин нахвърлях.Та думата ми е за питката,дето ми остана за тази вечер.На нищо не приличаше,защото солта беше абсорбирала влага и отгоре беше като накисната във вода.Повече никога няма да ръся сол!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2007 9:41 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
дима Т написа:
...Повече никога няма да ръся сол!


И аз така, моят съпруг не обича :-?

дима Т написа:
...солта беше абсорбирала влага и отгоре беше като накисната във вода

Дима, в найлон ли си държала питката? Домашният хляб го съхранявам в кърпа (би трябвало да е ленена, ама използвам предимно памучна), така не кондензира влага, всичко излишно се изпарява. Хлябът не изсъхва, защото до следващия ден вече го няма :belly:

Прясната фокача хареса ли ви?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2007 9:29 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ами мъж ми си задели едната,скри се в кухнята и след малко се появи с фокача,цепната през средата и напълнена със сирене и масълце :lol: .Останали те две си поделихме със щерките :belly: .А колкото до съхранението-да,в торбичка я бях прибрала,но и в кърпа да беше,при нас е такава влага,че пак щеше да е подобен резултата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB