Картофен хляб по руски за хлебопекарна
За 1 кг хляб Продукти
2 ч.л. суха мая /количеството е по-малко, ако се ползва френската мая SAF Instant/
520 гр. пшеничено брашно тип 500
1 препълнена с.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. масло /в краен случай маргарин/
140 ml прясно мляко
180 ml вода
1 яйце
1 водна чаша картофени люспи
1 с.л. пресен /сушен копър/
В тенджера се нагрява млякото водата маслото/маргарина/ захарта и солта до разтопяване на маслото/маргарина/.Изсипват се картофените люспи разбъркват се добре докато се разтворят като тенджерата се държи малко време върху бавен котлон /не повече от минута-две/ защото картофеното пюре почва да се сгъстява.Сместа се оставя да поизстине. Добавя се разбитото яйце.
Всичката тази смес се налива на дъното на съда в хлебопекарната.
Добавя се брашното и в него се изсипва и сухата мая и копъра.
Пуска се хлебопекарната на програма за приготвяне на тесто.
Моята програма е час и половина. При нужда се добавя брашно или малко вода и се следи по страниците на съда да не оставя сухо брашно.
След изтичането на програмата се поръсва с ким и се превключва на програма за печене за 1 час.
Резултата от тази рецепта може да видите в този албум
http://hricava.snimka.bg/experiment/kulinariya.118031 