Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:32 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Мар, 2007 12:09 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
'ай' с'Я един италЯнец да разкаже :mrgreen:

Малка италианска кухня, Ламберто Матеучи

Домашно приготвяне на тесто с яйца
Доза за четирима:
- 400 г брашно на кладенче
- в кладенчето 4 яйца и
- щипка сол
Замесва се веднага, ако желаете по-меко тесто се добавя
- една супена лъжица мазнина( олио или зехтин)
Меси се поне десет минути, може да се "бие" в масата, докато стане гладко, еластично, жълто.
Завива се в кърпа да "почине".
Рaзточва се като предварително се разтегля с ръце, внимава се да бне се прокъса!!!, до дебелина 2( два) милиметра.
Периодично кората се навива на точилката и се повдига, после се точи завъртяна всеки път на 90 градуса за да стане равномерно дебела.
От тази кора могат да се нарежат всякакви фигури:
- талятеле - ивици, широки 8-10, 5 или 2 мм
- папарделе - ленти, широки 2-3 сантиметра
- лазаня, канелони( масури, тръбички, пурички) - правоъгълници 7х8 сантиметра за лазанята или 4х5 см за канелоните
- квадратчета - 6х7 см
- тортелини и капелети - 3х3 за тортелините, които се защипват с плънка на триъгълничета; 5х6 см за капелетите - готовите триъгълници се свиват на пръстен като забрадка
- равиоли - от две кори, защипани и изрязани като полумесец или кръгче

Така че - кората е дебела 2( два) милиметра.
Варят се 5-6 минути в подсолена вода, БЕЗ мазнина, промиват се със студена течаща вода и се сушат на кърпа.

Т'ва е.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2007 1:20 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Само да допълня - при точене се поръсва брашно върху плота и тестото, за да не залепне за точилката.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2007 1:37 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Разни италианци, разни методи за варене. Бискито прави кори, които не им трябва да се варят и става превъзходна лазаня.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2007 3:16 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И правилно прави Бискито.
Когато е прясно направена, пастата която се готви със сосове / лазаня, канелони/ , не е необходимо да се вари. Вари се за малко тази, която се сервира веднага с някакъв сос.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB