Дълго време се чудих, дали искам гофретник, или не и ето че за рождения ден ми подариха един малък иноксов красавец

Освен сандвичи за детето и нас, разбира се

, в него печем и много вкусни гофрети.
Тези са ми най-любимите - вървят еднакво добре и със сладки, и със солени гарнитури.
100 г брашно (
слагам поне 150)
3 г сол
10 г захар
40 г меко масло
2 яйца
200 мл прясно мляко
200 мл светла бира (
газирана, изветряла не върши работа)
10 г прясна мая
Приготвяне:
Млякото се затопля леко (до около 30 С) и в него се размива маята. Яйцата се разбиват и се добавят към млякото, заедно с половината масло и останалите продукти.
Трябва да се получи тесто, малко по-рядко от кексово.
Тестото се оставя да втаса на топло за около два часа (
нямам търпение за повече от половин час, пък и в тези жеги много бързо вкисва, ако се остави за по-дълго време).
Гофретникът се загрява, повърхностите му се намазват с четчица с останалото масло и се сипва от тестото.
Гофретите се пекат, докато станат златисти.
Поднасят се веднага с каквото обичате: хайвер и заквасена сметана, сельодка, колбаси, салати (всякакви), подсладена сметана, шоколадов сос, сладка, желета...Източник: списание "Гастрономъ", #12/2002