Много любими, защото освен бързо, стават и с всякакви плънки - солени или сладки.
3/4 кофичка кисело мляко
3/4 ч.л. сода
1 ч.л. сол
150-200 мл олио
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто, което да може да се разточи без да залепне.
Съставките се смесват по реда, в който са написани. Тестото се разточва на средно тънък, кръгъл, лист. Разрязва се като пица (ширината на парчетата зависи от размера на кифлите, който предпочитате), в широката част се поставя плънката и се навива към тясната част. Подреждат се кифлите в съответстваща на броя им тава (от това количество става тесто за поне 50 кифли) и се намазват с жълтък/яйце, за блясък. Пекат се в предварително загрята на 210-220 С фурна до зачервяване. Стават бързо, имайте предвид.
Некои съображения:
-Най-лесно е 3/4 да се превърне в цяла кофа мляко и, съответно, цяла лъжичка сода, кой ти мери 3/4 кофичка кисело мляко!
-Рецептата е записана от мама, която е добавила, че тестото се разточва като за пелмени, обаче според мен пелменското разточване е твърде тънко. Обикновено постигам дебелина от 2-3 мм, ама това е от мързел. Мамините ставаха по-вкусни от моите.
*Ако плънката е сладка, при мен сладко от сини сливи, преди да се сложат във фурната кифличките се поръсват с кристална захар. Специално при сливите може да се добави и половин орех на кифличка.
Ми туйто. Отдавна не бях пускала рецепти, та реших предпразнично да споделя изпитани хубавинки.