Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 11 Дек, 2007 4:24 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Много любими, защото освен бързо, стават и с всякакви плънки - солени или сладки.

3/4 кофичка кисело мляко
3/4 ч.л. сода
1 ч.л. сол
150-200 мл олио
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто, което да може да се разточи без да залепне.

Съставките се смесват по реда, в който са написани. Тестото се разточва на средно тънък, кръгъл, лист. Разрязва се като пица (ширината на парчетата зависи от размера на кифлите, който предпочитате), в широката част се поставя плънката и се навива към тясната част. Подреждат се кифлите в съответстваща на броя им тава (от това количество става тесто за поне 50 кифли) и се намазват с жълтък/яйце, за блясък. Пекат се в предварително загрята на 210-220 С фурна до зачервяване. Стават бързо, имайте предвид.

Некои съображения:
-Най-лесно е 3/4 да се превърне в цяла кофа мляко и, съответно, цяла лъжичка сода, кой ти мери 3/4 кофичка кисело мляко!
-Рецептата е записана от мама, която е добавила, че тестото се разточва като за пелмени, обаче според мен пелменското разточване е твърде тънко. Обикновено постигам дебелина от 2-3 мм, ама това е от мързел. Мамините ставаха по-вкусни от моите.

*Ако плънката е сладка, при мен сладко от сини сливи, преди да се сложат във фурната кифличките се поръсват с кристална захар. Специално при сливите може да се добави и половин орех на кифличка. :)

Ми туйто. Отдавна не бях пускала рецепти, та реших предпразнично да споделя изпитани хубавинки.


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 11 Дек, 2007 5:00 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не! Не ги ща тия кифлички.......












....... да ги правя! Ама ако метнеш 20-40 парчета насам (нямам претенции за плънката, ама ако може с шипков мармалад), хич няма да ти откажа! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 11 Дек, 2007 7:53 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пиленце, имам двама содомразци, може ли да заменя содата с бакпулвер?

Към твоите съображения предлагам и едно мое - кифличките да се пекат върху хартия, особено ако са със сладка плънка или сирене. Така отлепването им е гарантирано, а тавите са в отлична форма :dish: 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 10:05 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Оп, забравих да кажа за хартията, мерси, Биски. :)
Какъв пък им е проблема със содата на твоите домашни любимци? Предполагам, че може да се замени, ти по-добре ги разбираш печивните неща.


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 11:09 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Само не разбрах кога ще има кифлички? :P


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 11:52 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Куцо пиле написа:
Какъв пък им е проблема със содата на твоите домашни любимци?


Мирише ни и това е. При питките ти замяната с бакпулвер бе успешна.


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 12:07 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
IPA написа:
Мирише ни и това е.


Верно ли? :shock: Много странно, за моя нос почти няма миризма. Ми щом става с бакпулвер при питките, значи и тук ще стане 8)

Алеко, лентяю :P , кифлички може би ще има в офиса през последните два работни дни. Ама не се заричам, щото за Бъдни вечер ще имам да завивам 50 сарми и не знам дали ще ми остане енергия да завивам кифли.


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 12:24 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Алеко, лентяю :P , кифлички може би ще има в офиса през последните два работни дни. Ама не се заричам, щото за Бъдни вечер ще имам да завивам 50 сарми и не знам дали ще ми остане енергия да завивам кифли.


Ако направиш кифличките преди Бъдни вечер, няма да ти дойде така нанагорно. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 12:40 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Вярно :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 12:56 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
кифлички може би ще има в офиса през последните два работни дни.

Този офис не е ли някъде в нашата махала :roll: :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 1:10 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Куцо пиле написа:
кифлички може би ще има в офиса през последните два работни дни.

Този офис не е ли някъде в нашата махала :roll: :oops:


Да, да, съвсем наблизо ми е!


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 2:21 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Пиле, така кат чета, ти се очертава двойна доза кифлички. Без претенции за сода или бакпулвер. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 2:29 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Аз си държа на бакпулвера. :P


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 2:34 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Проблемът при бакпулвера се състои в това, че щом се намокри, започва отделянето на въглероден двуокис (който кара тестото да бухва). Докато замеся тестото и го разточа, всичкият газ ще изфиряса :cry:

При содата реакцията започва при контакта с кисело мляко, но окончателното освобождаване на СО2 става при печенето във фурната.
Затова тя е по-подходяща за печива, но мирише...


 Profile  
 
 Рецепта: Кифлички
Сготвено на: 12 Дек, 2007 2:41 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
IPA написа:
Пиле, така кат чета, ти се очертава двойна доза кифлички. Без претенции за сода или бакпулвер. :mrgreen:


Никви двойни дози! Който иска кифли на аванта ще ги приема без претенции. А тези с претенциите сами да си ги правят :P

Хм, като се замисля наистина може да ги спретна в неделя. Да се почерпим след корпоративното парти :mrgreen: Ама ще видя какъв акъл ще ми дойде дотогава...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB