Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:15 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Яну, 2008 11:46 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Scones са нещо като хлебчета и се поднасят с английска закуска, придружени с чай, разбира се.

В тестото могат да се добавят най-различни плодове, ядки, сирена, а може и да не се слагат допълнителни екстри, те и така са си вкусни 8)

2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
1 яйце (М ако чашата ви е 200 мл или L ако е 250 мл)
1 ч.ч. пюре от тиква (ако е воднисто, се взима малко по-малко)
2 ч.ч. брашно с набухвател или обикновено брашно плюс 1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче (трябва да се вземе по-малко)
кафява захар за поръсване
прясно мляко за намазване

Фурната се загрява до 200 С.
Маслото се разбива на крем със захарта и солта, добавят се яйцето и сместа се разбива добре. Ако нямате миксер - опитайте с тел.

В друга купа се пресяват брашното (с бакпулвера, ако е обикновено), канелата и инд. орехче. Смесват се брашното с тиквената смес и се забърква тесто. Ако е меко и не може да се разточва, се добавя още брашно.

Тестото се меси 1-2 минут на поръсен с брашно плот. Разточва се на кора, около 1 см дебела и се изрязват кръгчета или шестоъгълници, които се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

Всяко кръгче се намазва с прясно мляко и се поръсва с малко захар на едри кристали (използвах кафява Демерара).

Пекат се 12-15 минути, докато станат златисти.

Поднасят се топли с масло и чай.

6-8 порции

Източник: The Bread Baker Bible

Забележка: Понеже при мен се получиха две тави, а нямах много време, ги пекох на духалка и двете едновременно. За мое учудване, сконовете се получиха изключително меки и нежни, а като изстинаха, станаха още по-вкусни :shock: За сметка на това, докато бяха топли, подправките в тях се натрапваха и определено трябва да се намалят.

:pump: Тиквено пюре се прави, като се претрие през сито сварена или опечена (пека я в микровълновата) тиква. Не му слагам никакви подправки и мазнина.

Снимки - малко по-късно, ако са станали :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2008 11:54 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вай, вай! Колко вкусно звучи това!

Само че в първия момент прочетох "скункс" и доста се озадачих.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2008 12:14 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Вай, вай! Колко вкусно звучи това!...

2/3 от домашните ми любимци не го одобриха :evil: , но мацките, с които пихме чай бяха много силно впечалени.

Относно "скункса" - ингелизският филолог (Пилето) каза, че няма превод на български...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2008 2:51 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко написа:
Вай, вай! Колко вкусно звучи това!...

2/3 от домашните ми любимци не го одобриха :evil: , но мацките, с които пихме чай бяха много силно впечалени.


Кажи им, че нищо не разбират от военна музика!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2008 3:40 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
А, бе, и аз това се чудя - как могат да пият чай :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB