Scones са нещо като хлебчета и се поднасят с английска закуска, придружени с чай, разбира се.
В тестото могат да се добавят най-различни плодове, ядки, сирена, а може и да не се слагат допълнителни екстри, те и така са си вкусни
2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
1 яйце (
М ако чашата ви е 200 мл или L ако е 250 мл)
1 ч.ч. пюре от тиква (
ако е воднисто, се взима малко по-малко)
2 ч.ч. брашно с набухвател или обикновено брашно плюс 1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче (
трябва да се вземе по-малко)
кафява захар за поръсване
прясно мляко за намазване
Фурната се загрява до 200 С.
Маслото се разбива на крем със захарта и солта, добавят се яйцето и сместа се разбива добре. Ако нямате миксер - опитайте с тел.
В друга купа се пресяват брашното (с бакпулвера, ако е обикновено), канелата и инд. орехче. Смесват се брашното с тиквената смес и се забърква тесто. Ако е меко и не може да се разточва, се добавя още брашно.
Тестото се меси 1-2 минут на поръсен с брашно плот. Разточва се на кора, около 1 см дебела и се изрязват кръгчета или шестоъгълници, които се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
Всяко кръгче се намазва с прясно мляко и се поръсва с малко захар на едри кристали (използвах кафява Демерара).
Пекат се 12-15 минути, докато станат златисти.
Поднасят се топли с масло и чай.
6-8 порции
Източник:
The Bread Baker Bible
Забележка: Понеже при мен се получиха две тави, а нямах много време, ги пекох на духалка и двете едновременно. За мое учудване, сконовете се получиха изключително меки и нежни, а като изстинаха, станаха още по-вкусни
За сметка на това, докато бяха топли, подправките в тях се натрапваха и определено трябва да се намалят.
Тиквено пюре се прави, като се претрие през сито сварена или опечена (пека я в микровълновата) тиква. Не му слагам никакви подправки и мазнина.
Снимки - малко по-късно, ако са станали