Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:54 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Яну, 2008 1:12 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много меко и нежно тесто, кифличките от него се топят в устата и не се деформират при печене.

Фурната се включва да се загрява на 200 С.

В това време се замесва тесто от следните продукти:

350 г бяло брашно
90 г масло
15 г захар
1 яйце (използвах размер L)
75 г прясно мляко
30 г заквасена сметана или кисело мляко
4 г сол
3 г сода бикарбонат / 5 г бакпулвер

Маслото се разтопява, към него се добавят сметаната, млякото и яйцето, солта и захарта. Всичко се разбърква добре и се излива в купа, в която предварително е пресято брашното с набухвателя. Бързо се замесва тесто, от което веднага се правят кифлички или голям пирог.

Замесих тестото с робота и стана много бързо. Рецептата се оказа много точна, защото не се наложи да добавям абсолютно нищо - нито течност, нито брашно.

Тестените изделия се пекат веднага в предварително загрятата фурна.

Източник: "Энциклопедия православной обрядовой кухни"

P.S. За пирог: тестото се разделя на две и всяка част се разточва на кръгла или правоъгълна кора (според формата на тавата). На долната кора се слага предварително приготвена плънка, покрива се с горната кора, двете кори се защипват и горната гора се набожда с вилица или с нож. Пирогът се пече веднага.

За кифлички: Тестото се разточва и с чаша или нож се изрязват кръгчета/ триъгълничета/ квадрати/ правоъгълници и пр. геометрични фигури. Ако не ви се точи, може тестото да се накъса на малки топчета, които да се изтънят с ръка.


Last edited by biskvitka on 18 Яну, 2008 12:11 pm Пет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2008 2:48 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ама как така само голи кифли? Плънка нямаше ли?


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2008 3:13 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
... Плънка нямаше ли?

имаше - от ориз, варена риба и пържен лук, но плънката може да бъде абсолютно всякаква.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 12:58 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
... Бързо се замесва тесто, от което веднага се правят кифлички или голям пирог.

Замесих тестото с робота и стана много бързо. Рецептата се оказа много точна, защото не се наложи да добавям абсолютно нищо - нито течност, нито брашно.

Тестените изделия се пекат веднага в предварително загрятата фурна.

Източник: "Энциклопедия православной обрядовой кухни"


Аз пък не разбрах как точно се правят самите кифлички - точи ли се тестото, оформя се с ръце?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 12:13 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@ Маца: редактирах мнението :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 12:24 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Кога ли ще се наканя да направя нещо такова, със сиренце и мармалад примерно? Никога май, а толкова да ми се ядат такива кифлички....

Думам ти, дъще, сещай се, снахо! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 12:49 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси Биски, не че ще се втурна точно сега да го произвеждам, но уверението ти, че нямало нужда да се добавя нищо и фактът, че не е задължително да се меси много и да се точи ги правят привлекателни за приготвяне.
Дано да имам сили някой ден да ги пробвам, защото съм ги яла такива и са наистина страшно вкусни.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 3:10 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца, пак нещо съм написала не както трябва! :oops: :oops: :oops:
Всъщност задължително не се меси много, че ще изфиряса въглеродният двуокис от тестото, пък и от по-дълго месене глутенът го прави "гумено".

Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито :P


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 4:39 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Маца, пак нещо съм написала не както трябва! :oops: :oops: :oops:
Всъщност задължително не се меси много, че ще изфиряса въглеродният двуокис от тестото, пък и от по-дълго месене глутенът го прави "гумено".

Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито :P


Не си виновна ти, просто аз и идея си нямам от тестени произведения и явно затова се получава разминаването.
А предложението ти го приемам с две ръце (ако трябва и два крака ще вдигна :) ).


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2008 5:46 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито :P


Чаак до тогава да чакам? Ааа не!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB