Бял хляб /рецепта за 750грама/
250гр вода /или 100гр. вода +150гр.прясно мляко/
400 грама брашно
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол /може и по малко/
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжица мая /а за начало може да се пробва и с по -малко/. При мен е с мерителна лъжичка и не я пълня догоре никога. Сменете маята с SAF instant-френска-по силна е и на грамаж е 11 грама. За Йоткер забравих още първия месец.
Не бива да се забравя, че в зависимост от качеството на брашното може да поеме повече или по малко вода. За предпочитане е да се сложи по-малко вода /хладка/ и да се добавя, но не и повече. Ако се наложи да се добавя вода по време на месенето- се сипва по малко, докато започне да не лепне по пръстите при пипане. Тестото трябва да е гладко и хомогенно.
Коричка отгоре не прави, когато е повече маята или водата. Става като трупче и не бухва или превтасва.
|