Не съм много сигурна, дали рецептата е швейцарска или немска, но стана страшно вкусен хляб. Според мен е много проста и лесна за изпълнение:
Необходими продукти:
1 кг. брашно
1 с.л. сол
20-30 гр. мая (прясна)
1 ч.л. захар
125 гр. масло (може и маргарин), размекнато предварително
650-700 гр. мляко (хладко)
жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Принципно в рецептата не пишеше маята да се начупи в малко мляко(според нея трябва да се сложи директно в тестото),но аз си я залях с малко хладко мляко и захарта и я оставих да "шупне".
Значи пресява се брашното, в кладенче се добавят маята, солта, маслото и млякото. Разбърква се, като постепенно се добавя от брашното (което е по стените на кладенчето), не е хубаво принципно за хляба да се облива обилно с брашно (това го казвам, за тези, които за първи път ще месят). Замесваме тесто, месим околко 10 мин. или докато започне да пука под ръцете...Оставяме да втаса в топла стая, покрито с влажна кърпа, докатои удвои обема си. Разделяме го на две или четири и го сплитаме по следния от двата начина:
Поставяме го в намазнена тавичка, намазваме го леко с вода и оставяме да втаса още веднъж. Намазваме с жълтък.
Печем 45-55 мин в долната част на фурната на 200 гр.
П.С. За моята тавичка беше много тестото и го разделих на два хляба, така че си изберете подходящ съд за да могат хубаво да се надигнат плитките и в крайна сметка да приличат горе долу на това:
Успех и приятен апетит!