Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:31 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
 Рецепта: Хляб цопф (Zopf)
Сготвено на: 10 Яну, 2005 12:19 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Не съм много сигурна, дали рецептата е швейцарска или немска, но стана страшно вкусен хляб. Според мен е много проста и лесна за изпълнение:

Необходими продукти:
1 кг. брашно
1 с.л. сол
20-30 гр. мая (прясна)
1 ч.л. захар
125 гр. масло (може и маргарин), размекнато предварително
650-700 гр. мляко (хладко)
жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Принципно в рецептата не пишеше маята да се начупи в малко мляко(според нея трябва да се сложи директно в тестото),но аз си я залях с малко хладко мляко и захарта и я оставих да "шупне".
Значи пресява се брашното, в кладенче се добавят маята, солта, маслото и млякото. Разбърква се, като постепенно се добавя от брашното (което е по стените на кладенчето), не е хубаво принципно за хляба да се облива обилно с брашно (това го казвам, за тези, които за първи път ще месят). Замесваме тесто, месим околко 10 мин. или докато започне да пука под ръцете...Оставяме да втаса в топла стая, покрито с влажна кърпа, докатои удвои обема си. Разделяме го на две или четири и го сплитаме по следния от двата начина:

Image

Image

Поставяме го в намазнена тавичка, намазваме го леко с вода и оставяме да втаса още веднъж. Намазваме с жълтък.
Печем 45-55 мин в долната част на фурната на 200 гр.

П.С. За моята тавичка беше много тестото и го разделих на два хляба, така че си изберете подходящ съд за да могат хубаво да се надигнат плитките и в крайна сметка да приличат горе долу на това:

Image

Успех и приятен апетит!


 Profile  
 
 Рецепта: Хляб цопф (Zopf)
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:58 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Мар, 2008 11:36 am Пон
Мнения: 2
ludetina написа:
Не съм много сигурна, дали рецептата е швейцарска или немска, но стана страшно вкусен хляб.
Цопф е швейцарска рецепта, ядат го всеки уикенд. В Германия има също подобен хляб, но не е преплетен.


 Profile  
 
 Рецепта: Хляб цопф (Zopf)
Сготвено на: 24 Мар, 2008 2:59 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
jiji написа:
ludetina написа:
Не съм много сигурна, дали рецептата е швейцарска или немска, но стана страшно вкусен хляб.
Цопф е швейцарска рецепта, ядат го всеки уикенд. В Германия има също подобен хляб, но не е преплетен.


Ааа, не е така! И там има плитки.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 4:56 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Успех и приятен апетит!


Не е ли малко множко 1 с.л. сол?

А за маята - доколкото имам представа, само инстантната мая се слага директно в брашното, за живата мая съм почти абсолютно сигурен, че се "захваща" по известния на всички начин.


 Profile  
 
 Рецепта: Хляб цопф (Zopf)
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:07 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Явно и Лудото Ленче така е процедирала.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB