Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 04 Юли, 2022 11:55 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 29 Яну, 2008 5:49 pm Вто 



Страхотни гръцки банички с пълнеж от фета сирене

400 грама кори за баница

разтопено масло за намазване

400 грама ФЕТА сирене (фета, фета, и пак фета, без заместители)

1/4 чаша настърган пармезан

2 големи яйца

черен пипер

риган

зехтин

1. Поставете половината кори на едно място, прехвърлете ги всички и ги наредете отново едно върху друга, като намазвате посредата с масло. Нарежете на 9 еднакви правоъгълници. Повторете и с останалата половина. Накрая трябва да имате 18 еднакви части.
2. Смесете фетата, пармезана, яйцата, малко риган и около една ч.л. зехтин.
3. Покрийте тава с хартия за печене и намазнете.
4. Сложете по една лъжица плънка в средата на всяко правоъгълниче, намокрете краищата с малко вода и сгънете на триъгълници. Стиснете хубаво краищата, може да се намаже малко за да не се отваря.Намажете отгоре с масло и печете около 30 минути или докато се позачервят.


  
 
 Рецепта: Re: Тиропита
Сготвено на: 29 Яну, 2008 8:50 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
dalka написа:

400 грама ФЕТА сирене (фета, фета, и пак фета, без заместители)


Фета-това е бяло саламурено сирене!!!

Отдавна гърците се опитват да наложат името като световна марка на бялото саламурено сирене,защо да им правим кефа?!Нямаме ли си Наше Българско Саламурено Сирене?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Тиропита
Сготвено на: 29 Яну, 2008 11:06 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Фетата вече сме я дъвкали.


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 30 Яну, 2008 12:06 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Хайде сега да го удряме на кулинарен шовинизъм!


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 30 Яну, 2008 1:25 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Алеко написа:
Хайде сега да го удряме на кулинарен шовинизъм!


Ами как да не го удряме,като само ние българите сме такива-сиренето стана "фета",киселото мляко-"йогурт" и дрън-дрън!Даже и тениските по магазините вече са "тишърт".
Да кажеш "сирене Фета" е все едно да кажеш сирене-сирине :lol: :)
А тири са всички видове сирена,позразбирай твърди-гравиера,кефалотири,кефалогравиера,едам,чедар,кашкавали и т.н.


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 01 Фев, 2008 5:51 pm Пет 



На мен бялото саламурено недоузряло гадно сирене не ми харесва. Затова си го правя с фета, и то само когато мога да намеря гръцко такова.


  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 01 Фев, 2008 6:17 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Е, хайде сега, не всичкото родно сирене е гадно и недоузряло ;) Но да не спамя, само ще кажа, че за банички си предпочитам именно нормално саламурено, трошливо. Фетата и Дунавията са доста мазни и плътни. Дунавията обаче за салатки е чудесна, фета не съм яла от сто години и не ми липсва.

Извинете, моля, за приказките не по темата.

А, само едно ПП - Алеко, ако го нямаше кулинарния шовинизъм никой нямаше и да е чувал за рокфор, шампанско и прочие :P


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 02 Фев, 2008 1:08 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
dalka написа:
На мен бялото саламурено недоузряло гадно сирене не ми харесва. Затова си го правя с фета


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


[b]Фетата
да не би да не е бяло, саламурено сирене, или е черно,а? Просто в гонене на бърза печалба някои "умни" български производители не го оставят да доузрее.
Сирене=Фета но казано на различни езици!!!

И още нещо:незнам в България каква гръцка "фета" ;) пускат,но тук (Гърция де) не е само една, има 100 вида , мазна, немазна, солена, безсолна,и т.н. според производителя ,суровината и др.(така, както и в България).И понякога се случва да купиш не толкова добро,не можем да слагаме всичко под общ знаменател!


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 02 Фев, 2008 10:34 am Съб 



Аз не говоря за фетата която продават в БГ,тук има само мазна.

Моята я купувам от Солун.


  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 02 Фев, 2008 7:24 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
dalka написа:
Моята я купувам от Солун.
...която гърците купуват от България и пакетират като гръцка :lol:.


 Profile  
 
 Рецепта: Тиропита
Сготвено на: 02 Фев, 2008 10:06 pm Съб 



Абе незнам, само знам, че тук в БГ не съм яла толкова хубаво сирене. Това е може би защото съм малка


  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB