Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:06 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Апр, 2008 5:10 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази година не успях да направя козунаци навреме и на празничната закуска поднесох тези ароматни и нежни кифлички, които традиционно се поднасят в Англия.
Много ги харесаха 8)

За тестото:

65 г захар
1 пакетче суха мая
60 мл прясно мляко
400 г брашно
90 г масло (имах само 40 и добавих и мас)
3/4 ч.л. сол (сложих 1/2)
1/2 ч.л. мляна канела
2 големи яйца
75 г златни стафиди (нямах и сложих огромни тъмни, но с малки е по-красиво)
хартия за печене

За глазурата:
2 с.л. прясно мляко
1/8 ч.л. мляна канела
1 ч.ч. пудра захар
(за да не ви остава глазура, забъркайте половин доза, напълно достатъчно е)

Приготвяне:

Маята се разтваря в прясното мляко. Към млечната смес се добавят солта, захарта, яйцата, канелата и маслото.

Брашното се пресява, като се отделя 1 ч.ч. за по-късно.

Смесват се брашното с млечната смес, като със супена лъжица се добавя от отделеното настрани брашно, докато се получи меко нелепкаво тесто.
(В други рецепти пише, че тестото трябва да лепне и ще опитам и тази версия, с нелепнещото ми харесаха 8) )

След това се добавят стафидите и тестото се меси още малко (за да не стане прекалено сбито тестото, залях стафидите с вряла вода за около минута и половина, иначе ако са сухи, ще поемат влага от тестото и то става по-твърдо, отколкото е желателно).

Тестото се оформя на топка, оставя се в намаслена купа и се покрива с фолио. Оставя се да втаса за около 45 минути или се прибира в хладилника за една нощ (втасалото в хладилника тесто е много по-нежно).

След като тестото удвои обема си, се премесва, оставя се за 5 минути и се оформя на дълъг фитил, който се нарязва на 20 парчета. От всяко парче се оформя топче и всичките 20 топчета се нареждат в тава, на дъното на която има хартия за печене или само е намазана с олио.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 45 минути или докато удвоят обема си.

Всяко топче се цепва накръст с много остър нож и кифличките се слагат да се пекат в предварително загрята до 180 С фурна.

След двайсетина минути или когато станат златисти, кифличките се изваждат от фурната и се слагат да се охладят леко на решетка.
Кръстообразната цепнатина се залива с глазура, докато кифличките са още горещи.

Питките се поднасят топли, с чаша хубав чай или ароматно кафе.

Да ви е сладко!!!

от сп. Cookinlight, April 2007


Attachments:
hot_cross_buns.JPG [28.72 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 10:12 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Страхотни са, Биски. :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 11:00 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Знаех си аз, че трябва да прескочим на Великден у шефа. :lol:
Невероятно изглеждат на снимката, затова препоръчвам повторение за следващия пикник. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 12:11 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, дами!

Като поизстинат, стават някак обикновени :oops: Освен да ви поканя на чай у дома, за да ги опитате в цялата им прелест ;)

Мацо, като замесвах тестото, си мислих за теб и за твоята непоносимост към канела. И честно казано, освен корички от смарангясани портокали (в момента само такива има), за друг подходящ заместител не се сещам :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 12:53 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Маца написа:
Знаех си аз, че трябва да прескочим на Великден у шефа. :lol:
Ами, да беше донесла малко изостанало агнешко. та да направим натурална размяна. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 1:20 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
biskvitka написа:
Мацо, като замесвах тестото, си мислих за теб и за твоята непоносимост към канела. И честно казано, освен корички от смарангясани портокали (в момента само такива има), за друг подходящ заместител не се сещам :roll:


Ванилия и/или лимон няма ли да станат.

На мен канелата не ми пречи, даже напротив. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 1:29 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца не обича нито канела, нито ванилия.

А лимоните са по-зле и от портокалите, с едни зелени петна...


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2008 2:17 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Благодаря, дами!

Като поизстинат, стават някак обикновени :oops: Освен да ви поканя на чай у дома, за да ги опитате в цялата им прелест ;)

Мацо, като замесвах тестото, си мислих за теб и за твоята непоносимост към канела. И честно казано, освен корички от смарангясани портокали (в момента само такива има), за друг подходящ заместител не се сещам :roll:


Аз щях да се прежаля. :) Поне за опита, пък Мацов нищо против няма ванилията, само канелата го изнервя (малко).

MR.LAZY написа:
Маца написа:
Знаех си аз, че трябва да прескочим на Великден у шефа. :lol:
Ами, да беше донесла малко изостанало агнешко. та да направим натурална размяна. :P


Да бе, как не се сетих, щеше да се получи чудно :) . Но вече няма как, с дружни напъни и една странна агнешка супа (от печен бут) го приключихме вчера. :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB